Γερμανός αξιωματούχος: Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται στο προσφυγικό - iefimerida.gr

Γερμανός αξιωματούχος: Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται στο προσφυγικό

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, θα έχουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες στις 15.00 ώρα Ελλάδας, οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Σκοπός είναι να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Συνόδου. Στη Συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

Οι αποφάσεις της Συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά την Σύνοδο. Θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, τη Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα, (η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας) - όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, έχει υπογραμμίσει πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία.

Κατά την άποψη του κ. Φάιμαν, πρέπει να διατεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί αξιοπρεπής μέριμνα στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Τουρκία, και να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη. Σε αντιστάθμισμα, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση από την Τουρκία ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

Γερμανός αξιωματούχος: Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται στο προσφυγικό

«Κεντρικό ρόλο» διαδραματίζει η Ελλάδα στον διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, καθώς το κεντρικό ζήτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται», δήλωσε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική Ακτοφυλακή. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου.
«Επειδή το θέμα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Συζητήσαμε εντατικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και ότι στη συνολική διαδικασία ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν στην Τουρκία και συζήτησε με την ηγεσία της Τουρκίας. Εκεί υπήρχε βεβαίως μια διμερής ατζέντα, αλλά και αυτή η ατζέντα (σ.σ. εννοεί την προσφυγική κρίση). Αυτό ήταν υποστηρικτικά σημαντικό. Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται - και κανένας δεν θέλει και να το κάνει και ενάντια στην ελληνική βούληση» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας.

Τόνισε δε πως «η Ελλάδα διαδραματίζει σε αυτό εποικοδομητικό ρόλο και έχει η ίδια μεγάλο συμφέρον να διασφαλίσει τα ίδια τα σύνορά της και να θέσει την διαδικασία υπό έλεγχο. Με τους σημερινούς αριθμούς, αυτό είναι πολύ δύσκολο και πιστεύω έχουμε πολύ σχετικά συμφέροντα και συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ