Οι διπλωματικές κινήσεις του Ολάντ δεν πήγαν καλά -Οι μεγάλες δυνάμεις διαφωνούν για τη Συρία - iefimerida.gr

Οι διπλωματικές κινήσεις του Ολάντ δεν πήγαν καλά -Οι μεγάλες δυνάμεις διαφωνούν για τη Συρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον και έφτασε ως τη Μόσχα ο Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας έναν διπλωματικό μαραθώνειο προκειμένου να πείσει τους ομολόγους του να συνασπιστούν εναντίον των τζιχαντιστών.


Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου η Γαλλία φιλοξενεί τη διεθνή σύνοδο για το Κλίμα. Εκεί ο Ολάντ θα έχει την ευκαιρία να ξαναθέσει το θέμα της μάχης κατά του ισλαμικού κράτους. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές της συριακής κρίσης θα βρίσκονται στη Γαλλία, όπως ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Την Κυριακή ο Ολάντ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και θα δειπνήσει, το βράδυ της Δευτέρας με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο Παρίσι.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν πολλά γαλλικά ΜΜΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ολάντ είναι αβέβαια. Η «μεγάλη και μοναδική συμμαχία» εναντίον των τζιχαντιστών, την οποία επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, παραμένει στα χαρτιά. Μάλιστα, η Γαλλία μιλάει πλέον για «συντονισμό» αντί για «συμμαχία», αφού η τελευταία προϋποθέτει πολιτική συναίνεση η οποία δεν υπάρχει στον ορίζοντα.
Επιδίωξη του Ολάντ ήταν να επωφεληθεί από το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ώστε να μετακινήσει τις «γραμμές» της συριακής κρίσης. Πρώτα, βέβαια, μετακινήθηκε ο ίδιος τείνοντας χείρα συνεργασίας στη Ρωσία, βασικό σύμμαχο, μαζί με το Ιράν, του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Θέση του Ολάντ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών εάν δεν υπάρχει μια σαφής προοπτική ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία ο Ασαντ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, άδραξε την ευκαιρία στο άνοιγμα που του έκανε η Γαλλία. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα, την Πέμπτη, ο Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα «συντονίσουν» τις επιθέσεις τους στη Συρία εναντίον του ισλαμικού κράτους.
Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την τύχη και τον ρόλο του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε τα πάντα για να εκφράσει την υποστήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ. Μίλησε για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, για περισσότερα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον του ισλαμικού κράτους και ειδικά εναντίον των κομβόι που μεταφέρουν πετρέλαιο και γεμίζουν τα ταμεία των τζιχαντιστών.
Ωστόσο, ούτε ο Ομπάμα άλλαξε τη στρατηγική του στη Συρία που είναι «πόλεμος εξ αποστάσεως και κυρίως αεροπορικά χτυπήματα». Και εξέφρασε, επιπλέον, τον σκεπτικισμό του για την προσέγγιση Γαλλίας-Ρωσίας επειδή η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει τον Ασαντ.

Η τύχη του Ασαντ παραμένει εμπόδιο
Ακόμη κι αν ο Ολάντ ισχυριστεί ότι πέτυχε στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι περιορισμένο όσο παραμένει το βασικό εμπόδιο: οι μεγάλες δυνάμεις δεν συμφωνούν για το πολιτικό μέλλον της Συρίας ούτε για τη μοίρα του Ασαντ.
Συγκεκριμένα: οι βομβαρδισμοί εναντίον των τζιχαντιστών έχουν πληθύνει και το ισλαμικό κράτος υποχωρεί σε κάποια σημεία αλλά ποιοί θα κρατήσουν αυτά τα εδάφη; Οι ντόπιοι μαχητές και οι περιφεριακοί τους σύμμαχοι δεν μπορούν να συνασπιστούν σε μια «συμμαχία» εναντίον του ισλαμικού κράτους παρά μόνο αν υπάρξει μια πολιτική προοπτική που θα οδηγεί στην αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία. Προς το παρόν μια τέτοια πολιτική προοπτική δεν υπάρχει.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία πράγματι κάνει επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών αλλά κάνει και επιθέσεις εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης γιατί θέλει να διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία. Στη συνάντησή του με τον Πούτιν ο Ολάντ δεσμεύτηκε να του στείλει ένα «χάρτη» των μη τρομοκρατικών δυνάμεων στη Συρία ώστε η Ρωσία να βομβαρδίζει μόνο την τρομοκρατική οργάνωση του ισλαμικού κράτους. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς, ο οποίος συνόδευε τον Ολάντ στη Μόσχα οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να είναι από τη μία πιο αποτελεσματικοί στους βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών και από την άλλη να στηρίζουν τους ντόπιους μαχητές που πολεμούν εναντίον του ISIS.
«Υπάρχει τώρα ένα σημείο στο οποίο νομίζω ότι όλοι συμφωνούν είναι ότι πρέπει να εξουδετερώσουμε και να εξαλείψουμε τους τζιχαντιστές. Σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι κάναμε πρόοδο, ειδικά με την Ρωσία», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς.
Ο ρώσος πρόεδρος «μας ζήτησε να ετοιμάσουμε έναν χάρτη των δυνάμεων που δεν είναι τρομοκράτες αλλά πολεμούν τους τρομοκράτες. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι μόλις λάβει αυτό το χάρτη θα σταματήσει να τους βομβαρδίζει» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον, ο κ. Φαμπιούς επιβεβαίωσε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η πτώση της Ράκα, της θεωρούμενης πρωτεύουσας του ισλαμικού κράτους. «Εκεί είναι το νευραλγικό κέντρο του ισλαμικού κράτους και εκεί σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ολάντ Πούτιν συμμαχία τζιχαντιστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ