Μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου - iefimerida.gr

Μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πακέτα» συνδυασμένων προσφορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου φέρνει η απελευθέρωση των δύο αγορών που προχωρά σχεδόν ταυτόχρονα.

Στο μεταξύ οι τιμές του φυσικού αερίου διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας κυρίως της υποχώρησης των διεθνών τιμών του αργού που αποτελούν τη βάση υπολογισμού: την τελευταία διετία οι τιμές για την οικιακή κατανάλωση έχουν υποχωρήσει κατά 20%, με αποτέλεσμα οι νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν εφέτος να είναι αυξημένες κατά 42 % σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής Γιάννη Μητρόπουλου, η προσφορά συνδυασμού ρεύματος και αερίου είναι μια από τις επιλογές που μπορεί να υιοθετηθεί ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνάρτηση με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι μέτοχοι της εταιρίας. Προς το παρόν η βασική προτεραιότητα της ΕΠΑ είναι ο διαχωρισμός σε δύο εταιρίες (διανομή και εμπορία) σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι από 1-1-2018 όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου (και οι οικιακοί) θα έχουν δυνατότητα επιλογής προμηθευτή, διαφορετικού από τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που έχουν σήμερα το μονοπώλιο της διανομής και της εμπορίας φυσικού αερίου στις αντίστοιχες περιοχές.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη απελευθερωθεί και δραστηριοποιούνται προμηθευτές εκτός ΔΕΗ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή των κεντρικών θερμάνσεων πετρελαίου σε φυσικού αερίου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πέρυσι, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι ενώ συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, τελικά απορροφήθηκε το 40% περίπου των διαθέσιμων κονδυλίων λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία και ωφελήθηκαν περί τα 10.000 νοικοκυριά στην Αττική. Θεωρείται ωστόσο ότι η διατήρηση των οικονομικών κινήτρων στο επόμενο ΕΣΠΑ, αποτελεί σημείο - κλειδί για την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου.

Στις αιτιάσεις των βιομηχανικών καταναλωτών για υπερβολική αύξηση των τελών χρήσης δικτύου η ΕΠΑ απαντά ότι τα τέλη είχαν καθοριστεί το 2000, σε διαφορετικό περιβάλλον αγοράς και ρυθμιστικού πλαισίου και δεν μεταβλήθηκαν έκτοτε.

Οι τιμές για τη βιομηχανία - λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του αργού- έχουν υποχωρήσει εφέτος κατά 25%.

Η ΕΠΑ θα στοχεύσει το 2016 σε πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια για τις βιομηχανίες, που έχουν ήδη δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή (ήδη δύο επιχειρήσεις έχουν επιλέξει διαφορετική πηγή προμήθειας), μετακυλίοντας το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές προμήθειας που εξασφάλισε στο πλαίσιο των δημοπρασιών αερίου που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΠΑ για την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ