Μία μοντέρνα όπερα με τζαζ και παπατζήδες στον Βοτανικό [εικόνες] - iefimerida.gr

Μία μοντέρνα όπερα με τζαζ και παπατζήδες στον Βοτανικό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ομάδα The Medium Project παρουσιάζει τη νέα όπερα με τίτλο «The Shell Game», σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Δούση. Πηγή έμπνευσης το «Trouble in Tahiti», του Λέονταρντ Μερνστάιν.

Το «The Shell Game» γράφτηκε κατόπιν απευθείας ανάθεσης στην ομάδα όπερας The Medium Project, με στόχο να εξεταστεί ο προβληματισμός γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια σύγχρονη οπτική και αισθητική. Ο τίτλος του έργου είναι εμπνευσμένος από το τυχερό παιχνίδι του παπά, του οποίου μια εξωτική εκδοχή χρησιμοποιεί κοχύλια και έναν καρπό μπιζελιού ή αρακά. Σε αυτή την παραλλαγή, ο παίκτης προσπαθεί να μαντέψει τη θέση του καρπού κάτω από τρία ανάποδα τοποθετημένα κοχύλια, όπως, στην αντίστοιχη με τα τραπουλόχαρτα, αναζητά τη θέση του Ρήγα ή της Ντάμας. Το λιμπρέτο έγραψε η Έρι Κύργια. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ράια Τσακηρίδη, τη μουσική διεύθυνση ο Ανδρέας Τσελίκας, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Παύλος Θανόπουλος, τους φωτισμούς η Εβίνα Βασιλακοπούλου και την κίνηση η Κορίνα Κόκκαλη.

Μία μοντέρνα όπερα με τζαζ και παπατζήδες στον Βοτανικό [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η ομάδα The Medium Project, που δημιούργησε και παρουσιάζει τη νέα όπερα «The Shell Game» στο θέατρο OLVIO στον Βοτανικό

Μία μοντέρνα όπερα με τζαζ και παπατζήδες στον Βοτανικό [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο συνθέτης Λέοναρντ Μπέρνσταϊν φωτογραφημένος το 1955 - τρία χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του με τίτλο «Trouble in Tahiti»

Πρόκειται για μια μονόπρακτη όπερα, με επτά σκηνές και γλώσσα γραφής τα αγγλικά, κατά αντιστοιχία με τη φημισμένη όπερα του Λέοναρντ Μπερνστάιν «Trouble in Tahiti», η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2015-2016. Το δραματικό κείμενο περιγράφει την αρχετυπική διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός σύγχρονου ζευγαριού. Πρόκειται για ένα λυρικό έργο για 2x2 εαυτούς που μονολογούν, συζητώντας. Το «The Shell Game» εξετάζει με σύγχρονη, ψύχραιμη και ακριβή ματιά το αδιέξοδο των σχέσεων των δύο φύλων. Και το παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι: ως ένα τυχερό παιχνίδι που προσφέρει ψεύτικη ζωντάνια αλλά ταυτόχρονα μαδάει την τσέπη και αδειάζει συναισθηματικά τους παίκτες του.

Μία μοντέρνα όπερα με τζαζ και παπατζήδες στον Βοτανικό [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η μουσική: Μέσα από τις επτά σκηνές του έργου, αξιοποιείται μια μουσική γλώσσα άμεση, στον απόηχο της λυρικότητας του ύστερου Ρομαντισμού, αλλά και του ρυθμικού πλούτου του ευρύτερου χώρου της jazz. Λιτή και διαυγής, αλλά συνάμα δυναμική, ενθουσιώδης και παρορμητική, η μουσική σκιαγραφεί δύο ρόλους από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, με τις εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που δημιουργεί ο έρωτας, το πάθος, τη ζήλια και το μίσος. Εν ολίγοις, εξιστορούνται η άνοδος και η παρακμή των ανθρώπινων σχέσεων υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης μουσικής θεώρησης.

Μία μοντέρνα όπερα με τζαζ και παπατζήδες στον Βοτανικό [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Συντελεστές
Μουσική: Γιώργος Δούσης
Λιμπρέτο: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνικά - Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Οργάνωση Παραγωγής: Παναγιώτης Μπουμπουράκας
Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος

Διανομή
Α’ Γυναίκα: Αντωνία Δεσπούλη
Β’ Γυναίκα: Λητώ Μεσσήνη
Α’ Άνδρας: Κωνσταντίνος Ζαμπούνης
Β’ Άνδρας: Μιχάλης Ψύρρας

Η όπερα
«The Shell Game», The Medium Project
Θέατρο OLVIO: Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118
Παρουσιάζεται: 28/11 έως 03/11
Ώρα: Σάββατο (18.30), Κυριακή (18.30)
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τιμή εισητηρίου: 10 ευρώ
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17.00 -21.00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ