Ο πρωτεργάτης της arte povera, Μάριο Μερτζ, στην Bernier/Eliades [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο πρωτεργάτης της arte povera, Μάριο Μερτζ, στην Bernier/Eliades [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρουσιάζονται 12 έργα του Ιταλού εικαστικού που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο κοινό.

Ο καλλιτέχνης: Ο Μάριο Μερτζ (1925-2003) υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες του κινήματος της arte povera τη δεκαετία του '60 και του '70. Η χρήση οργανικών και βιομηχανικών υλικών στα έργα του, ήταν στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής ταυτότητας του κινήματος. Ο Μερτζ μαζί με τους ομολόγους του, όπως οι Αλιγκέρο & Μποέτι και ο Λουτσιάνο Φάμπρο, θέλησε να διαχωρίσει το έργο τέχνης από το καταναλωτικό κεφάλαιο, δίνοντας έμφαση στην εννοιολογική διαδικασία και τις καθημερινές φόρμες ως τις πιο υπερβατικές μεθόδους παγκόσμιας επικοινωνίας. Ευρύτερα γνωστός για τα ιγκλού του και τις ακολουθίες Fibonacci από νέον, ο Μάριο Μερτζ δημιούργησε έργα που έχουν ταυτόχρονα μια αρχέγονη, αλλά και τεχνολογική χροιά - ουτοπικοί κόσμοι όπου η επιστημονική βάση της βιολογικής ζωής έρχεται αντιμέτωπη με την ανθρώπινη φαντασία.

Ο πρωτεργάτης της arte povera, Μάριο Μερτζ, στην Bernier/Eliades [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι εκθέσεις: Πραγματοποίησε πολυάριθμες ατομικές σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Fundação de Serralves (Πόρτο), Welhelm Lehmbruck Museum (Ντίσμπεργκ), Fundación Antoni Tàpies (Βαρκελώνη), Solomon R. Guggenheim Museum (Νέα Υόρκη). Το Fondazione Merz στο Τορίνο παρουσιάζει τακτικά τα έργα του και επιχορηγεί εκθέσεις καλλιτεχνών εν ζωή.

Ο πρωτεργάτης της arte povera, Μάριο Μερτζ, στην Bernier/Eliades [εικόνες] | iefimerida.gr 1



Τα βραβεία: Ο Μάριο Μερτζ έχει τιμηθεί με τα βραβεία Ambrogino Gold Prize (Μιλάνο), Oskar Kokoschka Prize (Βιέννη) και Arnold Bode Prize (Κάσελ).

Ο πρωτεργάτης της arte povera, Μάριο Μερτζ, στην Bernier/Eliades [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η έκθεση
Mario Merz, 12 έργα για πρώτη φορά στο κοινό
Bernier Eliades Gallery: Επταχάλκου 11, Θησείο-Μοναστηράκι, τηλ. 210 3413936-7
Εγκαίνια: 26 Νοεμβρίου, ώρα 20.00
Διαρκεί: ως 28 Ιανουαρίου
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Mario Merz Arte Povera Ιταλία Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ