Μείωση έως και 50% των θέσεων εργασίας στις τράπεζες, βλέπει ο πρώην πρόεδρος της Barclays - iefimerida.gr

Μείωση έως και 50% των θέσεων εργασίας στις τράπεζες, βλέπει ο πρώην πρόεδρος της Barclays

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τράπεζες μπορεί να καταργήσουν τις μισές θέσεις εργασίας και τα μισά παραρτήματά τους παγκόσμια την επόμενη δεκαετία στη μάχη τους να διατηρήσουν το λόγο ύπαρξής τους και να αποφέρουν κέρδη, εν όψει των τεράστιων τεχνολογικών αλλαγών, είπε ο πρώην διευθυντής της βρετανικής τράπεζας Barclays χθες.

Ο Άντονυ Τζένκινς, ο οποίος αντικαταστάθηκε ως διευθυντής το καλοκαίρι, είπε σε ομιλία του στο Λονδίνο, "Ο αριθμός των παραρτημάτων και ατόμων που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 50% τα επόμενα δέκα χρόνια, και ακόμα και σε λιγότερο σκληρό σενάριο, προβλέπω ότι θα μειωθούν κατά 20% τουλάχιστον."

Για την Barclays, αυτό σημαίνει ότι 26.000-66.000 θέσεις εργασίας θα εξαλειφθούν παγκόσμια, και 280-700 παραρτήματα στη Βρετανία θα κλείσουν.

Ο ίδιος είχε κλείσει πολλά παραρτήματα και ήταν στο μέση ενός σχεδίου να απολύσει 19.000 άτομα όταν απολύθηκε ο ίδιος τον Ιούλιο.

Στην ομιλία του, που είχε τίτλο "Πλησιάζοντας στο σημείο Uber στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες," είπε ότι η τεχνολογία είναι "μια μη-ανασχέσιμη δύναμη" που θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών, τη διαχείριση κινδύνου και την απόδοση και θα επιτρέψει σε νέες τράπεζες να γίνουν γνωστές στα νοικοκυριά.

Το ύψος των κεφαλαίων που προσφέρονται σε νέες επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών προγραμμάτων σημαίνει ότι ο κλάδος δεν απέχει πολύ από το να δημιουργήσει "πραγματική διαταραχή", σημείωσε. Οι παραδοσιακές τράπεζες θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τεχνολογία με την ίδια ταχύτητα που το κάνουν αναδυόμενες εταιρείες, και αυτό θα τραβήξει προς τα κάτω τα οικονομικά αποτελέσματα, είπε.

"Τα εμπόδια για να μπει κανείς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι αρκετά μεγάλα, οπότε αυτό θα επιτρέψει στις υφιστάμενες εταιρείες να αντέξουν περισσότερο παρά αν ήταν σε πολλούς άλλους κλάδους της βιομηχανίας," εξήγησε. "Ο κίνδυνος είναι ότι οι υφιστάμενες εταιρείες θα ωθηθούν σε ρόλο δημόσιων υπηρεσιών με μεγάλα κεφάλαια, όπως έχουμε δει σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους σαν τις τηλεπικοινωνίες. Τελικά, αυτό θα αποβεί αφόρητο για τους μετόχους, οπότε μπορεί να δούμε ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις," πράγμα το οποίο θα συμβεί μάλλον προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, πρόσθεσε.

Οι τράπεζες, είπε, μπορούν να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν επίσης και την πρόκληση του να προσελκύσουν και να κρατήσουν το καλύτερο τεχνικό προσωπικό που υπάρχει, άτομα που θα προτιμούσαν να εργάζονται στο Σίλικον Βάλεϊ (το κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας στην Καλιφόρνια) ή σε άλλες βιομηχανίες.

"Αν οι τράπεζες θέλουν πραγματικά να ανταγωνιστούν για ταλαντούχα άτομα με επιτυχία, θα πρέπει να μετατραπούν σε ενδιαφέροντες χώρους εργασίας. Δεν θα μπορούν να αφορούν μόνο τα χρήματα, γιατί, για να πούμε την αλήθεια, τα χρήματα δεν πρόκειται να είναι εκεί όπως ήταν πριν το 2008," τόνισε ο Τζένκινς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ