Ομπάμα: Δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της -Ολάντ: Να μην υπάρξει κλιμάκωση - iefimerida.gr

Ομπάμα: Δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της -Ολάντ: Να μην υπάρξει κλιμάκωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη σκιά του επεισοδίου μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας έγινε η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών του μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, προκειμένου να εντατικοποιηθεί ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οπως ήταν αναμενόμενο όμως, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους.

Με αυτή την αφορμή, ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε κριτική στο Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι το σημερινό συμβάν αποδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει με τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χτυπώντας στόχους που δεν είναι του Ισλαμικού Κράτους. «Αν η Ρωσία στρέψει τις ενέργειές της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κάποια από αυτά τα πιθανά λάθη ή ενδεχόμενο κλιμάκωσης θα είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν», τόνισε με νόημα.

Αν και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ακόμη λαμβάνουν τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έγινε, ο Ομπάμα τόνισε ότι «η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη και τον εναέριο χώρο της». Είναι σημαντικό, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και να λάβουν μέτρα οι δύο χώρες, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Αυτό το τόνισε και ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του, τονίζοντας ότι «πρέπει να εμποδίσουμε την όποια κλιμάκωση, η οποία θα είναι εξαιρετικά επιζήμια. Ο μόνος στόχος είναι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό που έγινε σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μία λύση στη συριακή κρίση, αλλιώς υπάρχουν κίνδυνοι κλιμάκωσης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ολάντ: Ο Ασαντ πρέπει να φύγει

Ακόμη, ο Ολάντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος ηγέτες που του τηλεφώνησε μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Εχουμε αποφασίσει να εντατικοποιήσουμε τις επιθέσεις μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ακόμη. «Ο Ασαντ πρέπει να φύγει, γιατί είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους στη Συρία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι σε ό,τι η Γαλλία μπορεί να συνεργαστεί με την Ρωσία, αν η Μόσχα επικεντρωθεί στο να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, ενώ ο Ομπάμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις τοπικές δυνάμεις παρέχοντας εκπαίδευση και εξοπλισμό, παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές.

«Δεν μπορούν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο φόβο να μας διχάσει», είπε από την πλευρά του ο Ομπάμα για τη μάχη κατά του ISIS.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ