Κι όμως γυρίζει. Η ζωή του Γαλιλαίου από τον Μπρεχτ στο Εθνικό [εικόνες] - iefimerida.gr

Κι όμως γυρίζει. Η ζωή του Γαλιλαίου από τον Μπρεχτ στο Εθνικό [εικόνες]

Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου» καταπιάνεται ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στη νέα παράσταση του Εθνικού θεάτρου και με αυτό το έργο ανοίγει για την περίοδο 2015-2016, η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex.

Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, Γαλιλαίος, επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Η τόσο ριζοσπαστική αυτή απόκλιση από τη μέχρι τότε υφιστάμενη θεωρία, οδηγεί τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση.

Κι όμως γυρίζει. Η ζωή του Γαλιλαίου από τον Μπρεχτ στο Εθνικό [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το έργο γράφτηκε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και την υπόθεση της ατομικής βόμβας και ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός χρησιμοποίησε την ιστορία του Γαλιλαίου για να σχολιάσει τη διαχρονική ευθύνη των ανθρώπων της επιστήμης, που συνθηκολογούν με την επικίνδυνη και ανεγκέφαλη εξουσία και προσφέρουν, εκόντες άκοντες, τη γνώση τους σε αυτήν, με καταστροφικές συνέπειες.

Κι όμως γυρίζει. Η ζωή του Γαλιλαίου από τον Μπρεχτ στο Εθνικό [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Γαλιλαίος ο Χρήστος Στέργιογλου

Η τόσο ριζοσπαστική αυτή απόκλιση, από τη μέχρι τότε υφιστάμενη θεωρία, οδηγεί τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση. Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, υποκύπτει στη βία, αποκηρύσσει την θεωρία του, αλλά συνεχίζει την πληθωρική πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η παράσταση
«Ο βίος του Γαλιλαίου», του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Πρεμιέρα: 5 Δεκεμβρίου
Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074
Τιμή εισητιρίου: από 10 έως 20 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εθνικό θέατρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ