Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] - iefimerida.gr

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εποχή της κρίσης ο κόσμος το ρίχνει έξω. Όχι σε ακριβά εστιατόρια και πολυτελή μπαρ, όπως την προηγούμενη δεκαετία, αλλά σε φτηνότερα μαγαζιά, όπου δεν θα πληρώσει πάνω από 15-20 ευρώ για φαγητό και ποτό και στα οποία θα νιώσει ότι μπορεί να περάσει καλά και με λιγότερα λεφτά.

Κάπως έτσι προέκυψαν στην Αθήνα και σιγά-σιγά στην υπόλοιπη Ελλάδα τα περίφημα all day café, cocktail & food bars. Είναι βολικά, low budget και έχουν μια άποψη, πολυφορεμένη πια, αλλά τέλος πάντων βολεύουν. Μαζεύουν όλη μέρα κόσμο, δεν χρειάζεται να κλείσεις τραπέζι και μπορείς να κινηθείς άνετα ως προς τις παραγγελίες, ό,τι ώρα και να πας. Στην ίδια παρέα άλλος τρώει, άλλος πίνει καφέ, άλλος παραγγέλνει ένα cocktail και ο σερβιτόρος δεν γκρινιάζει. Άσε που ο σερβιτόρος, λόγω της εποχής, πιθανότατα είναι ένας άνεργος από άσχετο τομέα που κάνει αυτή τη δουλειά περιστασιακά για τα προς το ζην και λέει κι ευχαριστώ.

Το χαρακτηριστικό αυτών των μαγαζιών πάντως, για να μπορούν να έχουν χαμηλές τιμές είναι να στεγάζονται σε χώρους άνετους και με χαμηλά ενοίκια. Κάπως έτσι προκύπτουν διαρκώς νέες γειτονιές που γίνονται hip και που παλιότερα ούτε που θα το σκεφτόσουν να πας.

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Για παράδειγμα το Κουκάκι. Το Κουκάκι είναι μια πυκνοκατοικημένη συνοικία, με τα συνοικιακά της μαγαζιά. Όπως είναι το Παγκράτι με τις καφετέριες, όπως είναι οι Αμπελόκηποι με τα φοιτητικά στέκια κτλ. Δεν το λες υποβαθμισμένο, αλλά δεν το λες και χάι. Το Κουκάκι λοιπόν έχει δύο μεγάλους πεζόδρομους με πληθώρα από καφέ, μπαρ, εστιατόρια, σουβλατζίδικα κτλ. Για να εξυπηρετεί τους κατοίκους του – ζουν και πολλοί νέοι εκεί- και τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία πέριξ της Ακρόπολης. Δεν θα ξεκινούσες, μέχρι πρότινος, από το Χαλάνδρι για να πας να φας σουβλάκι στην Ολυμπίου ούτε στη Δράκου (εκεί βγάζει ο σταθμός του μετρό ΣΙΓΓΡΟΥ-ΦΙΞ). Άντε αν είσαι σινεφίλ να πας να δεις καμιά ψαγμένη ταινία στον Μικρόκοσμο. Ως εκεί. Μετά δεν θα ήξερες που να πας να πιεις ένα ποτό και να συζητήσεις για την ταινία. Μέχρι πρότινος. Γιατί σιγά σιγά η περιοχή άρχισε να αποκτά και κάποια διαφορετικά μαγαζιά. Και κατά σύμπτωση... όλα γωνιακά!

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Γωνία 1η: Monsieur Barbu. Ένα μικρό all day bar χωμένο στη Φαλήρου και διακοσμημένο με πιο μοντέρνο τρόπο από τις συνοικιακές καφετέριες. Το Monsieur Barbu άνοιξε πριν από 2-3 χρόνια και σύντομα καθιέρωσε και τα κυριακάτικα brunch (άλλη μόδα αυτή), τα οποία δεν φαντάζομαι ότι είχαν προηγουμένως θέση στο Κουκάκι. Καλά καλά δεν είχαν ούτε στα ξενοδοχεία...

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Γωνία 2η: ΜΠΕΛ ΡΕΫ. Πιο ευρύχωρο και αεράτο από το προηγούμενο, στο τέρμα του πεζόδρομου Γεωργίου Ολυμπίου. Πρώην κατάστημα-αντιπροσωπία των λιπαντικών αυτοκινήτου Bel-Ray (η ταμπέλα υπάρχει ακόμα). Επισήμως όμως ο τίτλος του μαγαζιού γράφεται στα ελληνικά, για έξτρα άποψη. Και εδώ πας για καφέ, τρως, πίνεις, απ΄το πρωί ως πολύ αργά το βράδυ. Επιπλέον, για περισσότερη φάση, οι ιδιοκτήτες προβάλλουν βίντεο με προτζέκτορα στον τοίχο του απέναντι κτηρίου. Η διακόσμηση επίσης είναι ευφάνταστη και οι τοίχοι είναι εικονογραφημένοι ωραία από τη Νόνη Νέζη, εικονογράφο του βιβλίου «Άθενς Σπέσιαλ», του σεφ Βασίλη Καλλίδη.

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Γωνία 3η: Το wine bar BoBo (από το Boheme Bourjeois) με τον μεταμοντέρνο και ελαφρώς art deco διάκοσμο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ζίννη. Και αυτό ψηλοτάβανο, ευάερο, ευήλιο και μαζεύει κόσμο που εύκολα τον καταχωρείς ως trendy, hipster κτλ. Εκεί πηγαίνεις για κρασί. Ψαγμένες ετικέτες συνοδεία τυριών και άλλων απλών πιάτων με πρώτες ύλες delicatessen μικρών Ελλήνων παραγωγών - ξέρετε τώρα, είναι αυτή η νέα μόδα που πουλάει στον κατάλογο.

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Γωνία 4η: ΚΙΝΟΝÓ, στη Φαλήρου, απέναντι από το Monsieur Barbu. Το ΚΙΝΟΝÓ ανήκει στην Όλγα Μανέτα, πρώην ηθοποιό, πρώην ιδιοκτήτρια του μπαρ Kinky στην Αβραμιώτου (το πρώτο μπαρ που άνοιξε στον πολύ διάσημο σήμερα δρόμο στο Μοναστηράκι) και αργότερα συνιδιοκτήτρια του παρακείμενου 6 D.O.G.S (εκεί όπου πήγε ο Τσίπρας παραμονή των εκλογών για να πιει ένα ποτό με τη νεολαία). Η Όλγα Μανέτα, εκτός απ΄όλα τα πιο πάνω, είναι και σχεδιάστρια επίπλων με άποψη upcycling και στο νέο της all day bar στο Κουκάκι ορισμένα έπιπλα τα έχει σχεδιάσει η ίδια. Πράγματι το ντεκόρ εδώ είναι αξιοπρόσεκτο, αφαιρετικό και με άποψη και ο κόσμος είναι μοντέρνος και chic. Η κουζίνα είναι απλή αλλά ψαγμένη για όποιον θέλει να φάει και υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι στο βάθος που μπορεί να το κλείσει μια παρέα και να παραγγείλει το μενού που θέλει.
Στο ΚΙΝΟΝΟ γίνονται πλέον και εκθέσεις. Με αφορμή μια έκθεση γράφτηκε αυτό μίνι-αφιέρωμα στο νέο hip μεταμοντέρνο Κουκάκι.

Κουκάκι: Εκεί χτυπάει η νέα καρδιά της Αθήνας -Τέρμα η χλιδή, ζήτω οι χαλαροί χώροι! [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Η έκθεση: έχει τίτλο «ΒΙΟΛΕΤΑ», εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου στο ΚΙΝΟΝÓ με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Για την Εξάλειψη της Βίας Κατά Των Γυναικών» και την επιμελείται ο φωτογράφος Guram Chachanidze. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται φωτογραφικές, γλυπτικές και βίντεο αρτ εγκαταστάσεις, βίντεο ντοκουμέντα - όπως αυτό για την ενδο-οικογενειακή βία στην Κίνα, κολάζ κ.α. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ελισάβετ Αντάπαση, Χρήστος Αρτέμης, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, Νίκος Γιαβρόπουλος, Μαρία Καραθάνου, Κωνστάνς Ζαφείρη, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Τιμολέων Μπατσαούρας, Νατάσσα Πουλαντζά, Κατερίνα Σταθοπούλου, Όλγα Στεφάτου , Αρετή Χρύσανθου και Guram Chachanidze.

Η Παγκόσμια Μέρα: Πως προέκυψε; Στις 25 Νοεμβρίου του 1960, στον Άγιο Δομίνικο, στο νησί Ισπανιόλα, της Καραϊβικής, οι αδερφές Πάτρια Μερσέντες, Μαρία Μινέρβα και Αντονία Τερέζα Μιραμπάλ, γνωστές ως «Πεταλούδες», βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν για τον αγώνα τους ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο Μολίνα. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, το 1999, ο ΟΗΕ κήρυξε την επέτειο του θανάτου τους ως «Παγκόσμια Ημέρα Για την Εξάλειψη της Βίας Κατά Των Γυναικών».

Αυτά για το Κουκάκι. Με αφορμή την έκθεση, μπορείτε να πάτε μια βόλτα ως εκεί. Δεν ξέρω αν θα σας ενθουσιάσει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε, ότι θα ανακαλύψετε μία άλλη γωνία της πόλης και θα είστε μέσα στα πράγματα στην επόμενη συζήτηση στην παρέα για το «τι συμβαίνει στην Αθήνα».

Η έκθεση
«ΒΙΟΛΕΤΑ», ομαδική
Επιμέλεια: Guram Chachanidze
Εγκαίνια: 25/11, ώρα 20.00
ΚΙΝΟΝÓ all day café, bistro, bar: Φαλήρου 48 & Μάρκου Μπότσαρη, Κουκάκι, τηλ 211 4086826

ΜΠΕΛ ΡΕΫ
All day café, bistro, bar
Διεύθυνση: Φαλήρου 88, Κουκάκι,τηλ. 213 0326450

Monsieur Barbu
All day café, bistro, bar
Διεύθυνση: Φαλήρου 59, Κουκάκι, τηλ. 210 9247555

BOBO
winebar
Διεύθυνση: Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, τηλ.210 9244244

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Σινεμά
Διεύθυνση: λεωφ. Συγγρού 106, Φιξ, τηλέφωνο:21 0921 5305

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κουκάκι Μπελ Ρεϋ Monsieur Barbu BoBo ΚΙΝΟΝΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ