Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο, απόψε στο Public - iefimerida.gr

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο, απόψε στο Public

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο «Εμφύλια Πάθη. 23 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο», μια διαφορετική μελέτη για τα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου που συνέγραψαν ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης. Σήμερα το βράδυ, στις 9 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στα «Εμφύλια Πάθη » ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale και ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζουν είκοσι χρόνια μελετών του εμφυλίου πολέμου. Μέσα από 23 ερωτήσεις που είναι διατυπωμένες με σαφήνεια, οι δυο πανεπιστημιακοί επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία αυτής της εξαιρετικά σύνθετης ιστορικής περιόδου που δημιούργησε ένταση, διχόνοια και πάθη και τραυμάτισε τη συλλογική μας μνήμη. Οι ερωτήσεις ξεκινούν από τον ορισμό του εμφυλίου πολέμου και καταλήγουν στην κληρονομιά που μας άφησε η οποία είναι ορατή ακόμη και σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του πόλεμου. Το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου αποτελεί απάντηση σε μια μεγάλη ερώτηση γύρω από τα γεγονότα του εμφυλίου, όπως για παράδειγμα:
- Τι προηγήθηκε του εμφυλίου πολέμου;
- Πότε και πώς ξεκίνησε και οργανώθηκε η Αντίσταση;
- Τι ήταν και γιατί απέτυχε η Συμφωνία της Βάρκιζας;
- Πώς κλιμακώθηκε η εμφύλια σύρραξη το 1946;
- Τι ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας;
- Τι ήταν το «παιδομάζωμα» και για ποιο λόγο έγινε;

Με τον Νίκο Μαραντζίδη και τον Στάθη Καλύβα θα συνομιλήσουν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Σώτη Τριανταφύλλου και ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Αλέξης Παπαχελάς.

INFO
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, ώρα 21:00
Public Café, Κ. Σερβίας 1, Σύνταγμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ