Mαουρίτσιο Μάκρι: Ο πρώην πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς που έδιωξε από την εξουσία τους Αριστερούς περονιστές και έγινε Πρόεδρος της Αργεντινής [εικόνες] - iefimerida.gr

Mαουρίτσιο Μάκρι: Ο πρώην πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς που έδιωξε από την εξουσία τους Αριστερούς περονιστές και έγινε Πρόεδρος της Αργεντινής [εικόνες]

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης για την Αργεντινή». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Μαουρίτσιο Μάκρι μετά τη νίκη του χθες στις αργεντίνικες προεδρικές εκλογές. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Αργεντινής ένας φιλελεύθερος γίνεται Πρόεδρος της χώρας. Μέσω εκλογών.

Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, 56 ετών, νίκησε το φαβορί των προεδρικών εκλογών, όπως παρουσιαζόταν πριν από τον πρώτο γύρο, τον Σιόλι, με 53,46% των έως τώρα καταμετρηθέντων ψήφων, ενώ ο Σιόλι έχει λάβει 46,54%. Έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι σε 66% των εκλογικών κέντρων.

O υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού Ντανιέλ Σιόλι παραδέχθηκε την ήττα του, νωρίς σήμερα το πρωί. Μετά από τηλεφώνημα στον Μάκρι, ο Σιόλι δήλωσε: «Ο λαός της Αργεντινής [...] εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο, τον Μαουρίτσιο Μάκρι, τον οποίο μόλις συνεχάρηκα τηλεφωνικά».

O Σιόλι

Η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, βρισκόταν στην ηγεσία της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής από το 2007, αφού διαδέχθηκε τον σύζυγό της, αλλά τώρα δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το αργεντίνικο Σύνταγμα.

Μάκρι, ο άνθρωπος που έκανε σημαία του την «Αλλαγή»

Ο Μάκρι υποδέχθηκε το αποτέλεσμα της κάλπης κάνοντας μια μετρημένη ομιλία, σε εντελώς αντίθετο στιλ από ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε η προκάτοχός του Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία μίλαγε με πάθος προκειμένου να κινητοποιήσει τις μάζες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μάκρι μόνο τυχαία δεν έκανε την επιλογή να δώσει μια πολύ συγκρατημένη ομιλία. Υποδηλώνει τη σαφή επιθυμία του να αποστασιοποιηθεί από την προηγούμενη πρόεδρο της χώρας και να ενσαρκώσει την αλλαγή. Αλλωστε «Αλλαγή», «Cambiemos» ήταν και το όνομα του πολιτικού φορέα που δημιούργησε για να κερδίσει την εξουσία, ενός φορέα συνασπισμού δυνάμεων της μέχρι πρότινος αντιπολίτευσης.

Το τέλος της Κίρχνερ εποχής

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νίκη του Μάκρι σηματοδοτεί μαι απότομη πολιτική μεταστροφή για την Αργεντινή. Σπάει τον Περονισμό, το ευρύ λαϊκιστικό κίνημα που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής τα τελευταία 70 χρόνια.

Μάλιστα, η Liberation σημειώνει ότι η νίκη του Μάκρι οφείλεται ακριβώς στην «κούραση» που είχε προκαλέσει η ηγεμονία της Κίρχνερ και στη φθορά που είχε υποστεί η ίδια από τα 12 χρόνια στην εξουσία. Η Κριστίνα Κίρχνερ ταύτισε την πορεία της με την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη κρίση που είχε βιώσει ποτέ, τις φιλόδοξες πολιτικές της και τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από το ποδόσφαιρο στην πολιτική

Πρώην πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορ, αργότερα δήμαρχος της πόλης, γιος ενός Ιταλοαργεντίνου μεγαλοκατασκευαστή, ο 56χρονος νέος πρόεδρος της χώρας κληρονομεί μια αδύναμη οικονομία: Η ανάπτυξη στηρίζεται σε μη βιώσιμες δημόσιες δαπάνες, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι κινείται στο 20% και η κεντρική τράπεζα της χώρας λειτουργεί με επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα νομίσματος.

Ο Μάκρι αναμένεται να είναι ο πιο οικονομικά φιλελεύθερος ηγέτης της Αργεντινής από το 1990. Σπάζοντας τη 12ετή ηγεμονία της Αριστεράς στην Αργεντινή, ο Μάκρι έχει υποσχεθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το εξωτερικό εμπόριο και το δολάριο.

Στην ομιλία του την Κυριακή πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να χτίσουμε μια Αργεντινή με μηδενική φτώχεια, να χτυπήσουμε τη διακίνηση ναρκωτικών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία».

Ακόμη, έχει δεσμευθεί να διαπραγματευτεί με τους ξένους πιστωτές που είχαν οδηγήσει την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια για απλήρωτα χρέη. Η Κίρχνερ αποκαλούσε τα hedge funds γύπες.

Ο Μάκρι έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά για την αναζήτηση μιας συμφωνίας που απαιτείται για την ανάκτηση της πρόσβασης στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές. Και για αυτό επισκέφθηκε επίσης να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να φύγουν τα capital controls και οι περιορισμοί στο εμπόριο.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Μάκρι θα μπορούσε να ρισκάρει ένα οικονομικό σοκ το οποίο θα οδηγούσε τη χώρα στην ύφεση, αν οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει είναι πολύ απότομες.

Ο αντίπαλός του, Σιόλι, είχε περιγράψει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς του Μάκρι, ως έναν «κίνδυνο για την κοινωνία», προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι θα μειώσει τις κοινωνικές παροχές και θα επιστρέψει την Αργεντινή στις δεξιές πολιτικές της δεκαετίας του 1990 που προηγήθηκαν της κρίσης που βύθισε στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες της χώρας. Ηταν μια θέση του αντιπάλου του Μάκρι που επηρέασε κάποιους ψηφοφόρους.

Η νίκη του Μάκρι σηματοδοτεί μια αποφασιστική στροφή προς την κεντροδεξιά και αυξάνει την προοπτική της βελτίωσης των σχέσεων της Αργεντινής με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και τις πιθανότητες για μια μεγαλύτερη ελευθερία συναλλαγών με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στις ακτές του Ειρηνικού, όπως τη Χιλή και το Περού.

Κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής το Μάκρι, πάντως αναμένεται να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην προβληματική εμπορική σχέση με τη Βραζιλία και για αυτό έχει υποσχεθεί ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι σε αυτή τη χώρα για μια συνάντηση με την Ντίλμα Ρούσεφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ