Ασφαλιστικό, αγρότες και προσφυγικό «τρομάζουν» το Μαξίμου - iefimerida.gr

Ασφαλιστικό, αγρότες και προσφυγικό «τρομάζουν» το Μαξίμου

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις και με μια ακόμη σειρά σκληρών μέτρων, τα οποία θα κληθεί να νομοθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα στις 9.30 το πρωί την καθιερωμένη εβδομαδιαία άτυπη σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία κορυφαίων υπουργών, προκειμένου να γίνει ένας "μίνι απολογισμός" των εξελίξεων και να συζητηθεί η ατζέντα της εβδομάδας.
Βδομάδα που ξεκινά ευχάριστα, καθώς το αποψινό Eurogroup αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" για να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης και να εκταμιευθούν 12 δισ. ευρώ -10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα άλλα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης. Πήγες του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, εξέφραζαν την αισιοδοξία πως "δεν υπάρχει καμία ανησυχία, βάσει όλων των ενδείξεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα".

Λεπτές ισορροπίες
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, και μετά τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ξορκίζει σ’ όλους τους τόνους τα σενάρια περί Οικουμενικής κυβέρνησης. Και διαμηνύει ότι "κυβερνάμε με τους 153 και υλοποιούμε τον πολιτικό μας σχεδιασμό". Το βάρος, ωστόσο, της αναμενόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της φορολογίας των αγροτών, ρίχνει βαριά τη "σκιά" του και στους κόλπους της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, δε, στους βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές.
Η πίεση, λοιπόν, που αναμένεται σε βουλευτές και στελέχη οδήγησε στο «άνοιγμα» του πρωθυπουργού προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Που μίλησε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για μια μίνιμουμ συνεννόηση, στα "καυτά" θέματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και το προσφυγικό, δεδομένου ότι το… παζλ της "επόμενης μέρας" δεν είναι καθόλου εύκολο.

Μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ... τα σπουδαία
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο το βαρύ πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν από την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει μεθαύριο, Τετάρτη για το Ισραήλ και από εκεί την Πέμπτη θα μεταβεί στην Παλαιστίνη.

Με την επιστροφή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είτε θα καλέσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που απασχολούν, είτε θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό την προεδρία του.

Στην «πλάτη» Τσίπρα και το προσφυγικό
Ασφυκτικές, όμως, είναι και οι πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται η κυβέρνηση και για το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Με αντικείμενο το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες, ταυτόχρονα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Αυστριακό Καγκελάριο Β. Φάινμαν, κυρίως για τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας που θα διεξαχθεί στις 29 του μήνα.

Ο πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο ότι μίλησε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχές της Σερβίας, της Κροατίας και των Σκοπίων να δέχονται πρόσφυγες μόνο από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Χώρες, που απαγόρευσαν την δίοδο από τις χώρες τους, σε μετανάστες από το Πακιστάν, Ιράν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με την ένταση να φτάνει στα ύψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ