Ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο: Επέζησε από το «χτύπημα» στους Δίδυμους Πύργους και το μακελειό στο Bataclan - iefimerida.gr

Ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο: Επέζησε από το «χτύπημα» στους Δίδυμους Πύργους και το μακελειό στο Bataclan

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 14 χρόνια, έτρεχε για να σωθεί, όταν οι τρομοκράτες έριξαν τα αεροπλάνα στους «Δίδυμους Πύργους». Δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Εζησε όμως. Αλλά ποιος να του έλεγε ότι θα ήταν ξανά ανάμεσα στους τυχερούς που θα επιζούσαν από ένα άλλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Πρόκειται για έναν Αμερικανό, ο οποίος έζησε από μέσα τόσο την 11η Σεπτεμβρίου, όσο και το μακελειό στο Bataclan. Ο 36χρονος τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, αλλά κατάφερε να γλιτώσει εκεί όπου οι τζιχαντιστές σκότωσαν 89 ανθρώπους.

Ο Μάθιου, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επίθετό του, αναγνώρισε αμέσως τους ήχους από τους πυροβολισμούς, όταν οι δράστες εισέβαλαν στη συναυλία των Eagles of Death Metal. Αμέσως έτρεξε προς την έξοδο. «Ισως είναι στην αμερικανική κουλτούρα μου», είπε στην Le Monde.

Την ώρα που έτρεχε, τον χτύπησε μία σφαίρα στο πόδι, αλλά κατάφερε να συρθεί ως την έξοδο κάθε φορά που οι τρομοκράτες σταματούσαν για να ξαναγεμίσουν τα Καλάσνικοφ που είχαν. «Προχωρούσα λίγα εκατοστά κάθε φορά. Κάποια στιγμή, είδα έφτασα στην έξοδο». Μόλις βγήκε στο δρόμο, εξαντλημένος, κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο, όπου έσπευσε να τον βοηθήσει ο δημοσιογράφος της Le Monde, Ντανιελ Πσένι και ένας άλλος άνδρας.

Ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο: Επέζησε από το «χτύπημα» στους Δίδυμους Πύργους και το μακελειό στο Bataclan | iefimerida.gr 0

Ο Ντάνιελ Πσένι

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τη γλίτωσε χάρη στην τύχη. Ηταν μπροστά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, πηγαίνοντας σε ένα επαγγελματικό μίτινγκ, όταν το αεροσκάφος της United Airlines έπεσε στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους.

«Διέσχισα τρέχοντας το μισό Μανχάταν. Αλλά αυτό που πέρασα στο Bataclan ήταν 1.000 φορές χειρότερο», εξομολογήθηκε ο Μάθιου, που χρωστάει τη ζωή του και στον δημοσιογράφο της Le Monde, ο οποίος μένει απέναντι από το Bataclan και βγήκε να βοηθήσει. Την ώρα που τον τραβούσε προς ασφαλές μέρος, δέχθηκε και ο ίδιος μία σφαίρα στο χέρι. «Εκανα τον νεκρό, όταν ένιωσα κάποιον να με τραβάει από τα χέρια. Αλλά δεν κοίταξα προς το μέρος του. Είπα μέσα μου ''σε αγαπώ άγγελέ μου''», διηγήθηκε.

Η σύζυγος του Μάθιου ήταν ακόμη πιο τυχερή. Επρόκειτο να τον συνοδεύσει στη συναυλία, αλλά τελικά έμεινε στο σπίτι καθώς δεν μπορούσαν να βρουν μπέιμπι σίτερ για τα δύο παιδιά τους. Οταν ο Πσένι κατάφερε να σύρει τον Μάθιου στο διαμέρισμά του, οι γείτονες βοήθησαν να περιοριστεί η αιμορραγία των δύο τους. Ο Αμερικανός ήταν τόσο σοκαρισμένος, που κατάφερε να θυμηθεί τον αριθμό τηλεφώνου της συζύγου του μόλις μετά από δύο ώρες, ώστε να την ενημερώσει ότι είναι ζωντανός.

Η αγωνία δεν είχε τελειώσει, αφού οι δύο τραυματίες φοβούνταν ότι θα πεθάνουν από την αιμορραγία, καθώς ήταν εγκλωβισμένοι στο διαμέρισμα, την ώρα που έξω ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας στο Bataclan. Τρεις ώρες αργότερα, τους επέτρεψαν τελικά να βγουν και οι δύο τους μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

«Δεν νιώθω ήρωας», είπε ο δημοσιογράφος της Le Monde. «Δεν σκέφτηκα, ενήργησα ενστικτωδώς. Είχα τα ανθρώπινα αντανακλαστικά να μην αφήσω κάποιον να πεθάνει μπροστά μου, αλλά ήταν κάτι που το επέτρεψαν οι συνθήκες. Αν οι σφαίρες έπεφταν βροχή, χωρίς αμφιβολία δεν θα είχα βγει να βοηθήσω τον Μάθιου», παραδέχθηκε.

Οι δύο τους υποσχέθηκαν να πιουν ένα ποτήρι- ή καλύτερα ένα ολόκληρο μπουκάλι όπως είπαν- αλκοόλ, όταν αναρρώσουν πλήρως. Οσο για τον Μάθιου, που μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι τον Ιούλιο, δήλωσε ότι μπορεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να ξαναπάει στο Bataclan για να παρακολουθήσει μια συναυλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ bataclan δίδυμοι πύργοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ