Στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με φόρους 5,7 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με φόρους 5,7 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βελτίωση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2016, που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι βελτιωμένες προβλέψεις έδωσαν ένα μικρό έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


•Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.


•Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.


•Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.


Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα.
Τέλος, δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την προσεχή Τετάρτη και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις.
Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ