Γάλλος σκηνοθέτης στέλνει γράμμα στο Ισλαμικό Κράτος: Εμείς θα συνεχίσουμε να γελάμε, να κάνουμε σεξ... - iefimerida.gr

Γάλλος σκηνοθέτης στέλνει γράμμα στο Ισλαμικό Κράτος: Εμείς θα συνεχίσουμε να γελάμε, να κάνουμε σεξ...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επέλεξε το χιούμορ. Ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Αζαναβίσιους που κέρδισε Οσκαρ με την ταινία The Artist, έγραψε μια απολαυστική ανοιχτή επιστολή στους τρομοκράτες του ISIS και προειδοποιεί: Εμείς θα συνεχίσουμε να γελάμε, να κάνουμε σεξ, να διαβάζουμε....

Στο άρθρο του με τίτλο «Daechois, Daechoises», ο Hazanavicius στέλνει το δικό του μήνυμα στους τζιχαντιστές. Τους μιλάει σε πρώτο πληθυντικό, τους απαριθμεί όλα αυτά που χαίρονται να κάνουν οι Γάλλοι και μισεί το ισλαμικό Κράτος, με ιδιαίτερη αναφορά στο σεξ. Μιλάει για τρία χαρακτηριστικά των Γάλλων. Την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη που εκείνοι δεν έχουν.
Το άρθρο το έχει μεταφράσει ο Πέτρος Ρωμαίος*.

Είναι πλέον επίσημο, μας έχετε κηρύξει πόλεμο. Και ξέρετε κάτι, αυτό που είναι εκνευριστικό είναι ότι δεν φοράτε στολή, δεν φέρετε κάποιο διακριτικό, δεν μπορούμε να σας αναγνωρίσουμε άρα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλός μας. Ελπίζω μάλιστα αυτή η σύγχυση και ο εκνευρισμός που επικρατεί να μην οδηγήσει στη σύλληψη των λάθος ατόμων.

Παρολαυτά αν και για εσάς κάθε νεκρός αποτελεί νίκη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε κοντά στο να μας κερδίσετε, για την ακρίβεια είναι αδύνατον να μας κερδίσετε.

Γιατί ό,τι κι αν κάνετε δεν πρόκειται να μας κάνετε να αλλάξουμε. Εμείς εδώ στην Γαλλία αγαπάμε τη ζωή και όλες τις χαρές της. Για εμάς η ιδέα του να γεννηθείς και να πεθάνεις όσο πιο αργά γίνεται σχετίζεται κυρίως με το σεξ, το γέλιο, το φαγητό, το παιχνίδι, το σεξ, το ποτό, τα βιβλία, το μεσημεριανό ύπνο, το σεξ, το κουβεντολόι, το φαγητό, την ανταλλαγή επιχειρημάτων, τη ζωγραφική, το σεξ, τις βόλτες, την κηπουρική, τα βιβλία, τους καβγάδες, τον ύπνο, τις ταινίες, το ξύσιμο των αρχιδιών, το κλάσιμο που κάνει τους άλλους να γελάνε, αλλά πάνω απ’όλα το σεξ και καμιά φορά και το τράβηγμα μιας απολαυστικής μαλακίας.

Είμαστε λοιπόν περισσότερο η χώρα της απόλαυσης παρά της ηθικής. Μπορεί για παράδειγμα μια μέρα να φτιάξουμε μια Πλατεία Μόνικα Λεβίνσκι και θα γελάμε. Να σας ενημερώσω δε, ότι εδώ στην Γαλλία, ουδείς την κατέκρινε.

Επανέρχομαι λοιπόν στο γαμήσι όπου εμείς οι Γάλλοι κάνουμε πράγματα που σας προκαλούν αγανάκτηση. Μας αρέσει λοιπόν να γλείφουμε το γυναικείο αιδοίο. Δεν αρέσει βέβαια σε όλους αλλά σε πολλούς από εμάς. Το ίδιο κάνουμε με τα κωλομέρια και την κωλοτρυπίδα. Εντάξει, δεν αρέσει και αυτό σε όλους αλλά τέλος πάντων! Στις γυναίκες αρέσει η πεολειξία γνωστή και ως πίπα. Είναι τόσο ευχάριστο να σου παίρνουν πίπα. Να ξεκαθαρίσω όμως σε αυτό το σημείο ότι δεν αρέσει σε όλα τα κορίτσια η πίπα και φυσικά δεν υποχρεώνουμε κανέναν να το κάνει αλλά… συμβαίνει και μάλιστα σε τακτική βάση και με μεγάλη ευχαρίστηση. Κι επίσης υπάρχουν και αγόρια που τους αρέσουν οι πίπες. Να παίρνουν πίπες το ένα στο άλλο ή να γλύφει το ένα το άλλο ή να διεισδύει το ένα στο άλλο. Τα ίδια κάνουν και τα κορίτσια μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα δηλαδή, εμείς εδώ στην Γαλλία μας αρέσει να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Προσπαθούμε να μην ενοχλούμε πολύ τους άλλους αλλά δεν πολυγουστάρουμε να μας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αυτό εμείς το λέμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Κρατήστε την αυτήν τη λέξη γιατί στην πραγματικότητα αυτό είναι που δεν γουστάρετε πάνω μας. Δεν είναι οι Γάλλοι, οι σκιτσογράφοι, οι Εβραίοι, οι πελάτες των εστιατορίων, οι θεατές μιας ροκ συναυλίας, οι οπαδοί στο γήπεδο που δεν γουστάρετε αλλά την ελευθερία.

Το δεύτερο είναι ότι σκοτώνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο, στα τυφλά, μετρώντας με όρους λογιστικής τον αριθμό των νεκρών διακινδυνεύετε να σκοτώσετε το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα Γάλλου. Αν πάλι σκοτώνατε για παράδειγμα μόνο Εβραίους ή μόνο σκιτσογράφους, οι μη Εβραίοι που δεν ξέρουν να ζωγραφίζουν θα μπορούσαν να σας δικαιολογήσουν ή να νιώσουν ότι δεν τους αφορά αυτός ο πόλεμος αλλά τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εσάς.

Και αυτό γιατί χτυπώντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα Γάλλου, χτυπάτε αυτό που πραγματικά είμαστε. Και τι είμαστε τελικά; Το ωραίο της υπόθεσης λοιπόν είναι ότι είμαστε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα. Αναμφίβολα υπάρχουν βέροι Γάλλοι. Υπάρχουν όμως και Γαλλοϊταλοί, Γαλλοϊσπανοί, Γαλλοάραβες, Γαλλοπολωνοί, Γαλλοκινέζοι, Γαλλορουαντέζοι, Γαλλοσενεγαλέζοι, Γαλλοαλγερινοί, Γαλλοβερβέροι, Γαλλοουκρανοί, Γαλλογεωργιανοί, Αμερικανοί, Βέλγοι, Πορτογάλοι, Τυνήσιοι, Μαροκινοί, Τσετσένοι, Ιβοριανοί, Σουδανοι, Σύριοι, Γάλλοι καθολικοί, Γάλλοι εβραίοι, Γάλλοι μουσουλμάνοι, Γάλλοι ταοϊστες, Γάλλοι βουδιστές, Γάλλοι άθεοι, Γάλλοι αγνωστικιστές, Γάλλοι αντικληρικοί, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, της αποχής, της άκρας αριστεράς, της άκρας δεξιάς. Υπάρχουν σίγουρα και Γάλλοι τζιχαντιστές και εν δυνάμει Γάλλοι τρομοκράτες που ρισκάρετε να τους σκοτώσετε. Υπάρχουν επίσης πλούσιοι, φτωχοί, συμπαθητικοί, μαλάκες, ερωτευμένοι, εγωιστές και μισάνθρωποι Γάλλοι.

Η λίστα δεν τελειώνει πουθενά αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη και τους δεκάδες συνδυασμούς και υποομάδες που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχουν μάλιστα και μη Γάλλοι Γάλλοι! Μιλάω δηλαδή για όλους αυτούς τους τουρίστες που έρχονται στην πανέμορφή χώρα μας και αποτελούν διαρκώς ένα κομμάτι του πληθυσμού μας. Μάλιστα στη συγκεκριμένη λίστα δεν λαμβάνω υπόψη τους παράνομους που ενδεχομένως να μην θεωρούνται επισήμως Γάλλοι αλλά όμως ζουν εδώ άρα μπορεί μαζί με όλους τους άλλους να σκοτώσετε και αυτούς.

Αυτό λοιπόν εμείς το λέμε ΙΣΟΤΗΤΑ. Όπου λοιπόν και αν στοχεύει η κάνη σας, είμαστε όλοι μας ίσοι ενώπιον του θανάτου. Και ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος σας: οι καθημερινές μας αξίες. Οι αξίες που δίνουν σημασία και υπόσταση στην ίδια τη ζωή. Μια ζωή με ατέλειες, με πολλές αδικίες χωρίς καμία αμφιβολία αλλά αυτές οι αξίες είναι που μας κάνουν να ζούμε σε αυτή την χώρα -στο μέτρο του δυνατού- με αξιοπρέπεια. Σε μια χώρα όπου οι πατεράδες μας, οι παππούδες και παππούδες των παππούδων μας είχαν επίσης επιλέξει να ζουν και μάλιστα κάποιοι απ’αυτούς πολέμησαν για να την υπερασπιστούν.

Και αυτό που θα συμβεί αργά ή γρήγορα, είναι ότι εξαιτίας σας θα γινούμε και αλληλέγγυοι. Θα αντιληφθούμε ότι οι αξίες μας βρίσκονται σε κίνδυνο και θα τις αγαπήσουμε και θα μάθουμε να ζούμε πιο έντονα με αυτές. Μαζί. Και αυτό εμείς το λέμε ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ.

Για αυτό λοιπόν δεν θα μπορέσετε να κερδίσετε. Ναι, θα σκοτώσετε και άλλο κόσμο αλλά στα μάτια της Ιστορίας θα μείνετε ως ένα ποταπό σύμπτωμα μια αρρωστημένης ιδεολογίας.

Βέβαια, ούτε εμείς θα κερδίσουμε. Κόσμος θα πεθαίνει χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Άλλοι πάλι θα στραφούν στους Λε Πέν, στους Άσαντ και στους Πούτιν για να απαλλαχθούν από εσάς και ίσως τότε η ήττα μας να είναι διπλή.

Εσείς όμως δεν θα κερδίσετε.

Και όσοι απομείνουμε θα συνεχίσουμε να πηδάμε, να πίνουμε, να πηγαίνουμε έξω για φαγητό, να θυμόμαστε αυτούς που σκοτώθηκαν και μετά πάλι να πηδάμε.

Σ.τ.Μ. Ο τίτλος του πρωτοτύπου κειμένου που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γάλλος κινηματογραφιστής και υποψήφιος για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για την ταινία The Artist, Michel Hazanavicius, ήταν Daechois, Daechoises. Ο όρος Daech χρησιμοποιείται υποτιμητικά από τους αντιπάλους του Ισλαμικού κράτους (ISIS) και έχει την έννοια είτε αυτού που σκορπίζει διχόνοια ή του ανόητου, Η χρήση του συγκεκριμένου όρου εξοργίζει τα μέλη του Ισλαμικού κράτους ενώ χρησιμοποιήθηκε προσφάτως από τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το γαλλικό λαό.

Πέτρος Ρωμαίος είναι αυτοαπασχολούμενος διερμηνέας συνεδρίων και μεταφραστής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου – ειδίκευση διερμηνείας (γλώσσες εργασίας Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά). Είναι κάτοχος Διπλώματος Δίγλωσσου Μεταφραστή από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Πιστοποιητικό Μετάφρασης από το Université MonsHainaut του Βελγίου.
Από το 2006 διδάσκει μαθήματα Θεωρίας Μετάφρασης και Διερμηνείας, Διαδοχική και Ταυτόχρονη Διερμηνεία καθώς και Γενική και Ειδική Μετάφραση στο Hellenic American College
Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Διερμηνέων Συνεδρίων Ελλάδος και μέλος της ομάδας διερμηνέων που προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας για λογαριασμό της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ