Φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μετά τον σεισμό της Λευκάδας - iefimerida.gr

Φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μετά τον σεισμό της Λευκάδας

kastro-zakynthos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μουσείο Ζακύνθου και Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά, αρχαιολογικά αντικείμενα στην Ιθάκη και Λευκάδα καθώς και ένα εκκλησάκι πάνω στο σεισμικό ρήγμα κατέγραψαν στην πρώτη τους αυτοψία οι Εφορίες Αρχαιοτήτων της περιοχής. Κλειστά παραμένουν σήμερα πολλά μουσεία.

H σφοδρότητα και η χρονική διάρκεια της χθεσινής σεισμικής δόνησης είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου του Μουσείου Ζακύνθου. Επιπλέον σύμφωνα με την αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας διαπιστώθηκε επιδείνωση των υφιστάμενων βλαβών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης αναφέρθηκαν ζημιές σε περίπου 10 πήλινα αντικείμενα, αγγεία και ειδώλια, χωρίς όμως να υποστεί βλάβες το κτήριο. Επίσης, στην Ιθάκη στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού διαπιστώθηκαν ρωγμές στους τοίχους του κτηρίου και υπέστησαν βλάβη περίπου 20 πήλινα αγγεία τα οποία όμως μπορούν να αποκατασταθούν.

Για λόγους ασφαλείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως και η Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον έλεγχο της στατικότητας των κτηρίων από αρμόδιους μηχανικούς.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας γνωστοποιεί ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε μνημεία ή μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας.
Όσων αφορά στη Λευκάδα, στο μεταβυζαντινό Ναό Αγίας Παρασκευής, κατέρρευσε μία μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με κόγχη ημικυκλικής κάτοψης που βρίσκεται στο Αθάνι. Μικρές ζημιές και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, το οποίο παραμένει προς το παρόν κλειστό, για λόγους ασφαλείας, λόγω μετασεισμικής δραστηριότητας. Στο χώρο μετακινήθηκαν εντός προθήκης και υπέστησαν βλάβη τρία προϊστορικά πήλινα αγγεία, τα οποία ήδη έχουν αποκατασταθεί.

Οι αυτοψίες είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ