Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης από κλείσιμο των συνόρων ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη - iefimerida.gr

Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης από κλείσιμο των συνόρων ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τα τελευταία γεγονότα, με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, ζητούν ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων» τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης, μετά την επίσκεψή του στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Παράλληλα, ο βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργος Μόσχος, έκανε ειδική μνεία για τα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες που το τελευταίο τρίμηνο, όπως έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές, ανέρχονται σε 13.000.

"Υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσής τους, παντός τύπου, αν και, όπως ρωτήσαμε στις αρμόδιες αρχές, δεν υπάρχει τρόπος εντοπισμού αν έχουν πέσει θύματα οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευσης κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στην ουδέτερη ζώνη" τόνισε ο κ.Μόσχος.

Πάντως, περιγράφοντας σε συνέντευξη Τύπου, την κατάσταση στην περιοχή μετά από αυτοψία, ο κ. Καρύδης έκανε λόγο για "καλή διαχείριση, συντονισμό και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων για τις προσφυγικές ροές" στην Ειδομένη, σημειώνοντας ότι η "κατάσταση φαίνεται ομαλοποιημένη".

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ο ομόλογός του από την ΠΓΔΜ, παρατήρησε την ταλαιπωρία των προσφύγων στην προμήθεια εισιτηρίων για το τρένο και το γεγονός, ότι ακόμα και αν έχουν εισιτήριο, πολλές φορές δεν βρίσκουν θέση μέσα στην αμαξοστοιχία.

Ο κ. Καρύδης συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει με τις ανείσπρακτες κλήσεις που φτάνουν σε βάθος δέκα και πλέον ετών.

"Πρέπει σε εύλογο χρόνο, το κράτος, να εκκαθαρίζει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη και να μην αποβαίνει σε βάρος του πολίτη αυτή η ολιγωρία" είπε ο κ. Καρύδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει σύντμηση χρόνου για τις ανείσπρακτες κλήσεις.

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη θα βρίσκεται μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αναφορά ή να ζητήσουν πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν. Πρόθεση της ανεξάρτητης αρχής και όπως συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη, είναι και η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη ενός κλιμακίου σε μόνιμη βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ