BBC: Πώς η γαλλική αστυνομία επιδιώκει να φτάσει στους ενόχους του μακελειού -Βήμα βήμα η έρευνα - iefimerida.gr

BBC: Πώς η γαλλική αστυνομία επιδιώκει να φτάσει στους ενόχους του μακελειού -Βήμα βήμα η έρευνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βήμα βήμα αλλά με πολύ γρήγορους ρυθμούς η γαλλική αστυνομία διεξάγει τις έρευνες για το μακελειό στο Παρίσι.

Στόχος είναι να εντοπιστούν άμεσα πιθανοί συνεργοί των τρομοκρατών που σκόρπισαν το θάνατο και τον τρόμο στην πόλη του Φωτός, αλλά και να αποτραπεί ένα νέο αιματοκύλισμα από τζιχαντιστές.

Το BBC αναφέρεται στο πως γίνονται τώρα οι έρευνες στο Παρίσι. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες το κλειδί για την αστυνομία είναι να μπορέσει να συγκεντρώσει και να αποκρυπτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και φυσικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Το παράδειγμα του ΙΧ -Πως το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το αυτοκίνητο VW Polo με τις ξένες πινακίδες. Το ΙΧ βρέθηκε κοντά στο θέατρον Bataclan. Μέσα στην καμπίνα του οχήματος οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα εισιτήριο από χώρο στάθμευσης που τους οδήγησε στο Μόλενμπεκ. Πρόκειται για ένα προάστιο των Βρυξελλών, μια περιοχή που συνδέεται με προηγούμενες επιθέσεις, και θεωρείται άνδρο τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Εκέι η αστυνομία ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητο είχε ενοικιαστεί από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφό του Μπραχίμ.

Τα βήματα της έρευνας
Τα κύρια πράγματα που αναζητούν οι αρχές είναι ίχνη από DNΑ, δακτυλικά αποτυπώματα, καταθέσεις μαρτύρων και πλάνα από κάμερες και βίντεο - στοιχεία «ψηφιακής εγκληματολογίας», η οποία, δεδομένης της καταστροφής στις σκηνές του Παρισιού, μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμη για τον γρήγορο εντοπισμό υπόπτων από ό,τι το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Μόλις εντοπιστεί ο ύποπτος συλλαμβάνεται αμέσως
Μόλις η αστυνομία αποκτήσει μια ιδέα για το ποιος είναι ο ύποπτος, επιχειρεί να τον συλλάβει το συντομότερο δυνατόν. Ενας τρόπος για να το επιτύχει είναι να αποκλείσει μια περιοχή ή ακόμη και την χώρα, με οδοφράγματα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων - ή τουλάχιστον με εντατικούς στοχευμένους ελέγχους», τονίζει το BBC.

Ακολουθεί έρευνα για την οικογένεια του υπόπτου
Οι αρχές δημιουργούν επίσης το προφίλ του υπόπτου, με πληροφορίες από παντού - και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - με στόχο να οδηγηθούν στα μέλη της οικογένειας, τους φίλους, ακόμη και τους συνεργούς του καταζητούμενου. Εάν οι ερευνητές εντοπίσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα του υπόπτου έχουν στα χέρια τους έναν θησαυρό από πληροφορίες.
Μόλις καταστούν διαθέσιμες σημαντικές πληροφορίες για τους υπόπτους, οι αρχές αρχίζουν να ανακρίνουν μέλη της οικογένειας, φίλους και συνεργάτες. Μερικές φορές, ακολουθούν επιδρομές, όπως συνέβη σε 150 διευθύνσεις στη Γαλλία, την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις εφόδους συνελήφθησαν πολλά άτομα και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων.

Η βοήθεια των πολιτών
Πολύτιμη μπορεί να αποδειχθεί και η βοήθεια του κοινού. Η δημοσίευση φωτογραφιών και περιγραφών των υπόπτων είναι ένας καλός τρόπος για να συγκεντρώσουν πληροφορίες οι αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ