Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες] - iefimerida.gr

Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιρακινοί κατάσκοποι φέρεται να είχαν προειδοποιήσει τη Δύση για την απειλή επιθέσεων αυτοκτονίας μία ημέρα πριν τις φρικαλεότητες στο Παρίσι.

Οπως αποκαλύπτει η Daily Mail, στην αμερικανική ηγεσία στη Συρία ιρακινές πηγές υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι 24 εξτρεμιστές εμπλέκονταν σε τρομοκρατική επιχείρηση, που είχε σχεδιαστεί στην πόλη Ράκκα, και συμπεριελάμβανε 19 επιτιθέμενους και 5 κατασκευαστές βομβών και σχεδιαστές.

Γαλλικές αρχές διέθεταν, όπως σημειώνεται, πληροφορίες πως οι μαχητές σχεδίαζαν επιθέσεις σε γαλλικές αίθουσες από τον Αύγουστο.

Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται πως οι τουρκικές αρχές απέτρεψαν μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, ταυτόχρονα με το μακελειό στο Παρίσι.

«Πιστεύουμε ότι σχεδίαζαν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα με τις επιθέσεις του Παρισιού. Η αρχική έρευνα δείχνει ότι ματαιώσαμε μια σημαντική επίθεση», ανέφερε ανώνυμη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για την υπόθεση αυτή, υπό κράτηση βρίσκονται 5 ύποπτοι, με έναν άνδρα εξ' αυτών να φέρεται ότι ήταν στενός συνεργάτης του επονομαζόμενου «Τζιχάντι Τζον», του Βρετανού δήμιου του Ισλαμικού Κράτους που πιθανότατα σκοτώθηκε την προηγούμενη ημέρα σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

Ο Aine Davis ή «Τζιχάντι Τζον» ήταν ένας Βρετανός μουσουλμάνος, που στράφηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Μαζί με τέσσερις άλλους τζιχαντιστές είχαν περάσει στην Τουρκία από την Συρία κάποια απροσδιόριστη χρονική στιγμή.

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να η ιστορία του «Τζιχάντι Τζον» σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εν τω μεταξύ, η Daily Mail υπογραμμίζει ότι μια εβδομάδα πριν η γερμανική αστυνομία είχε συλλάβει έναν βαριά οπλισμένο άνδρα, ο οποίος κατευθυνόταν προς τη γαλλική πρωτεύουσα και είχαν βρει οπλοστάσιο στο αυτοκίνητό του, χωρίς, ωστόσο, να το αναφέρει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τουλάχιστον ένας από τους τρομοκράτες ήταν επί πέντε χρόνια στην λίστα παρακολούθησης, ωστόσο, αυτή δεν ήταν τόσο στενή για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.

«Προφανώς υπήρξε μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε η Corinne Narassiguin, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας, την ώρα που δημοσιεύονται στοιχεία ταυτοτήτων των τρομοκρατών.

Οπως είπε η γαλλική κυβέρνηση είχε πρόσφατα ψηφίσει νέα μέτρα για τη βελτίωση της εποπτείας των υπόπτων για τρομοκρατία, με τη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων. «Δυστυχώς, όλα αυτά τα μέτρα δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία», είπε.

Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας έχουν αναδιοργανωθεί μετά τον απόηχο του χτυπήματος στο Charlie Hebdo με τους 16 νεκρούς. Οπως προέκυψε, τα αδέρφια Cherif και Said Kouachi, ήταν γνωστοί στις αρχές και παρακολουθούνταν, ωστόσο, η επιτήρησή τους ματαιώθηκε μόλις έξι μήνες πριν την επίθεση.

Από τότε οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως έχουν αποτρέψει αρκετές συνωμοσίες, ενώ τον Αύγουστο επιβάτες εξουδετέρωσαν ληστή που άνοιξε πυρ σε τρένο υψηλής ταχύτητας με προορισμό το Παρίσι.

Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Παράλληλα, σε έλεγχο ρουτίνας σε αυτοκίνητο στο Σάλτσμπουργκ στις 5 Νοεμβρίου αποκαλύφθηκε μια «επαγγελματικά χτισμένη» αποθήκη γεμάτη όπλα και πυρομαχικά.

«Στο ντουλαπάκι βρέθηκε ένα περίστροφο», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Στον έλεγχο βρέθηκαν ακόμη, επτά τουφέκια ΑΚ-47, σαν κι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο λουτρό αίματος του Παρισιού, πέντε πιστόλια, επτά χειροβομβίδες, ασφάλειες, πυροκροτητές και ένα περίστροφο.

Προορισμός τους φαίνεται πως ήταν το Παρίσι. Ο 51χρονος οδηγός, ένας μουσουλμάνος από το Μαυροβούνιο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει.

Daily Mail: Ιρακινοί κατάσκοποι είχαν προειδοποιήσει για τους καμικάζι, μία ημέρα πριν [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ