Οι τράπεζες προειδοποιούν πως όλη η Ευρώπη θα «στερέψει» από ρευστό - iefimerida.gr

Οι τράπεζες προειδοποιούν πως όλη η Ευρώπη θα «στερέψει» από ρευστό

επανακεφαλαιοποίηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υψηλά στελέχη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών προειδοποιούν ότι αν οι ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ευρωπαϊκή αγορά θα «στερέψει» από ρευστό.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg αξιωματούχοι μεγάλων γαλλικών τραπεζών πιστεύουν ότι αν υποχρεωθούν να επανακεφαλαιοποιήσουν μέσα σε σύντομο διάστημα τις τράπεζές τους το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να δανείζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους πολίτες και η έλλειψη ρευστότητας θα είναι φανερή και στις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Μάλιστα εξηγούν ότι ειδικά στην περίπτωση των γαλλικών τραπεζών που χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο κομμάτι της βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών και πλοίων, θα έχει σαν αποτέλεσμα ο έλεγχος της οικονομικής δράσης αυτών των σημαντικών κλάδων παραγωγής να περάσει στα χέρια αμερικανικών ή κινεζικών τραπεζών.
Για επικείμενη βαθιά ύφεση προειδοποιούν και στελέχη της Deutsche Bank και της Citigroup που εξηγούν πως δεν θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια σε κανένα.
Ωστόσο κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι απειλές των τραπεζών είναι ψεύτικες και τονίζουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επιλέξουν τη συρρίκνωση παρά την ανάπτυξη μέσω της κεφαλαιοποίησης από τους μετόχους τους, κυρίως γιατί η αξία των μετοχών τους έχει πέσει το τελευταίο διάστημα μέχρι και κατά 30%.
Ωστόσο και η ΕΚΤ μιλά για σημαντική μείωση των ποσοστών δανεισμού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κατά το τρίτο τετράμηνο του 2011 και εξηγεί ότι αυτός είναι ο εκβιασμός των τραπεζών και ο μοχλός τους πίεσης προς τους ηγέτες της Ευρώπης. Βέβαια αποδέχεται το γεγονός ότι η έλλειψη δανεισμού στην Ευρωζώνη από τις τράπεζες αγγίζει τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης του 2009 ενώ διατυπώνει και φόβους ότι αν οι τράπεζες κρατήσουν και άλλο κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού η ύφεση θα είναι βαθιά.
Κερδισμένη από αυτή την ευρωπαϊκή κρίση φαίνεται να είναι η αμερικανική οικονομία, καθυώς σύμφωνα πάντα με το Bloomberg στηρίζεται λιγότερο στο τραπεζικό σύστημα και περισσότερο στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ