Τα ΕΛΠΕ, εν μέσω κρίσης, αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών κατά 99,85 % - iefimerida.gr

Τα ΕΛΠΕ, εν μέσω κρίσης, αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών κατά 99,85 %

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το ρόλο των ΕΛΠΕ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Οπως είπε ο κ. Τσοτσορός στην ομιλία του, ο Ομιλος ΕΛΠΕ είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός επενδυτής στην Ελλάδα, «έχοντας πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους άνω των 3 δις. ευρώ την πενταετία 2008-2012 εν μέσω διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσης ενώ παράλληλα υλοποίησε σειρά προγραμμάτων βελτίωσης απόδοσης συνολικού ετησιοποιημένου οφέλους €361 εκατ. μέχρι το τέλος του 2014».

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου ΕΛΠΕ τόνισε δε, ότι «υπό την πίεση των άμεσων συνεπειών της κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την σημαντικότατη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαιοειδών (-39 % η δασμολογημένη και -34 % η αδασμολόγητη αγορά), ο Όμιλος ΕΛΠΕ αναζήτησε διεξόδους στην διεθνή αγορά αυξάνοντας τον όγκο των εξαγωγών κατά 99,85 % μεταξύ των ετών 2008 και 2015, με συνέπεια την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στις συνολικές ετήσιες πωλήσεις από 20,82 % το 2008 σε 50,28 % το 2015».

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΠΕ, ο κ. Τσοτσορός είπε πως αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες, αναφέροντας ενδεικτικά τα διεθνή περιθώρια διύλισης, η ισοτιμία € / $ και η τιμή του αργού πετρελαίου και προϊόντων. «Επιπλέον, ουσιαστικό ρόλο παίζει η δομή κόστους και η ανταγωνιστικότητα της κάθε εταιρίας, καθώς ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε μια ανοικτή διεθνή αγορά και έχει να ανταγωνιστεί με άλλα περιφερειακά διυλιστήρια», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΠΕ, συνεχίζοντας, είπε ακόμη ότι μετά μια διετία ζημιογόνων αποτελεσμάτων (-269 εκατ. Ευρώ το 2013 και -365 εκατ. Ευρώ το 2014), ο Όμιλος επανήλθε στην κερδοφορία το 2015, σημειώνοντας μάλιστα ιστορικά υψηλά λειτουργικά αποτελέσματα 9μήνου, με συνέπεια η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στο τέλος του έτους να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς που βασίζονται στα ιδιαίτερα κερδοφόρα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν αύριο, καθώς επίσης και στη συνεχιζόμενη υψηλή κερδοφορία και κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Στάθης Τσοτσορός ΕΛΠΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ