H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα [εικόνες] - iefimerida.gr

H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα [εικόνες]

H documenta διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια στην πρώην κρατική βιβλιοθήκη του Κάσελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρουσιάστηκε το περιοδικό της μεγαλύτερης έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον κόσμο που γίνεται κάθε 5 χρόνια στη Γερμανία και έχει ως επόμενο θέμα της την Ελλάδα.

Στην Εθνική βιβλιοθήκη έγινε η παρουσίαση της πρώτης ειδικής έκδοσης του South as a State of Mind – επίσημο περιοδικό της documenta 14. Το South d14 ίδρυσε η επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας Μαρίνα Φωκίδη η οποία τελεί διευθύντρια του καλλιτεχνικού γραφείου της documenta 14 στην Ελλάδα.

H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το βομβαρδισμένο κτήριο της βιβλιοθήκης του Κάσελ, όπου διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση το 1955

H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 (We learn from Athens), Άνταμ Σίμτσικ

Η έκθεση
Η documenta είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, και πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας. Κάθε 5 χρόνια η μικρή λουτρόπολη μετατρέπεται για 100 μέρες σε εικαστική πρωτεύουσα του κόσμου και φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Η πρώτη documenta διοργανώθηκε από τον Άρνολντ Μπόντε το 1955, στο ρημαγμένο από τους βομβαρδισμούς κτήριο του μουσείου Fridericianum, το οποίο λειτουργούσε ως κρατική βιβλιοθήκη στην πόλη του Κάσελ.
Η επόμενη διοργάνωση, είναι προγραμματισμένη για το 2017 και έχει σαν θέμα-αντικείμενο έρευνας την Ελλάδα («Μαθαίνουμε από την Ελλάδα»). Για τον λόγο αυτό ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης Άνταμ Σίμτσικ θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι την πραγματοποίηση της έκθεσης σε δύο χρόνια - ένα μέρος της έκθεσης που θα αφορά την Ελλάδα πρόκειται να παρουσιαστεί τότε και εδώ, στο πλαίσιο της γερμανικής εικαστικής διοργάνωσης. Ως αρχική σκέψη υπάρχει η πρόθεση να εκθέσει ο κάθε καλλιτέχνης ταυτόχρονα και στις δύο πόλεις, εντάσσοντας φυσικά το έργο του στο ανάλογο πλαίσιο που επιβάλλει ο τόπος και δημιουργώντας έτσι δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες της τέχνης αλλά και της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το πρώτο τεύχος του επίσημου περιοδικού της documenta 14. Θα κυκλοφορήσουν συνολικά 4 τεύχη μέχρι το 2017 που θα γίνει η έκθεση στο Κάσελ και στην Αθήνα

Το περιοδικό
Το 2012, η Μαρίνα Φωκίδη ίδρυσε στην Αθήνα το περιοδικό South as a State of Mind. Το South d14 θα λειτουργήσει προσωρινά μέχρι το άνοιγμα της έκθεσης το 2017, ως το επίσημο περιοδικό της documenta 14, με τέσσερεις ειδικές εξαμηνιαίες εκδόσεις υπό την επιμέλεια της Κουίν Λάτιμερ, διευθύντριας εκδόσεων της documenta 14 και του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta 14, Άνταμ Σίμτζικ.

H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Sven Stilinović, Marx and Stilinović (1980), φωτογραφία από το πρώτο τεύχος του περιοδικού που παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η εκδήλωση
Για την παρουσίαση της πρώτης ειδικής έκδοσης του South d14, η documenta 14, επέλεξε το αναγνωστήριο της Εθνικής βιβλιοθήκης, κρίνοντας ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο. Ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης στο κατάμεστο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τόνισε ότι:

«Από το Κάσελ μας χωρίζουν πάνω από 2500 χιλιόμετρα, μας ενώνουν όμως τουλάχιστον 2500 θέματα»


Σημεία πώλησης
Το South as a State of Mind διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία παγκοσμίως και μπορείτε να το παραγγείλετε σε τοπικά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Επίσης μπορείτε να το δείτε online σε ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά στην ιστοσελίδα: documenta14.de/south.
Η online έκδοση του περιοδικού περιλαμβάνει επιλεγμένο περιεχόμενο από την έντυπη έκδοση, καθώς και επιπλέον αποκλειστικό υλικό ειδικά σχεδιασμένο για την ψηφιακή πλατφόρμα.
Για να δείτε το αρχείο του περιοδικού μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: southasastateofmind.com.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Documenta 14 Κάσελ Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ