Από ταξιτζής, εκατομμυριούχος -Ποιος είναι ο άνθρωπος που έδωσε μια περιουσία για τον πίνακα του Μοντιλιάνι [βίντεο] - iefimerida.gr

Από ταξιτζής, εκατομμυριούχος -Ποιος είναι ο άνθρωπος που έδωσε μια περιουσία για τον πίνακα του Μοντιλιάνι [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως παιδί, όχι μόνο δεν γνώριζε τίποτα για την τέχνη, αλλά δεν κατάφερε καν να τελειώσει το σχολείο. Σήμερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων και δίνει εκατομμύρια για αυτά.

Ο Λιού Γικιάν είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε αίσθηση, όταν το βράδυ της Δευτέρας έδωσε 170,4 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει σε δημοπρασία τον πίνακα «Ξαπλωμένο γυμνό», του Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Σήμερα, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, έχει δύο ιδιωτικά μουσεία και έχει δώσει μία περιουσία για τα έργα τέχνης που το κοσμούν. Πριν από μερικές δεκαετίες όμως η ζωή του ήταν πολύ διαφορετική.

Παιδί φτωχής οικογένειας, ο 52χρονος σήμερα Λιου Γικιάν στα πρώτα χρόνια της ζωής του προσπαθούσε να βοηθήσει πουλώντας τσάντες στους δρόμους της Σαγκάης. Στην εφηβεία του έγινε οδηγός ταξί, ενώ εγκατέλειψε το σχολείο. Αλλά μερικά χρόνια αργότερα, όλα άλλαξαν.

«Εκείνη την εποχή ήμουν λίγο επαναστάτης, για αυτό παράτησα το σχολείο», έχει πει ο ίδιος. «Προτίμησα αντί για αυτό, να προσπαθήσω να βγάλω χρήματα», έχει εξηγήσει.

Οταν η οικονομία της Κίνας έκανε «άνοιγμα» προς τον υπόλοιπο κόσμο, αποφάσισε να παίξει στο χρηματιστήριο. Και κέρδισε. Εβγαλε μία περιουσία τις δεκαετίες του '80 και του '90, ενώ σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη του Bloomberg, η περιουσία του φτάνει τουλάχιστον το 1,5 δισ. δολάρια.

«Για εμένα, η συλλογή έργων είναι πρώτα από όλα μία διαδικασία εκμάθησης της τέχνης», είχε πει σε μία συνέντευξή του στους New York Times το 2013. Με τη σύζυγό του, Γουάνγκ Γουέι, είναι από τους πιο γνωστούς- κάποιοι τους χαρακτηρίζουν επιδεικτικούς- συλλέκτες. Εχουν δημιουργήσει μία τεράστια συλλογή παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων έργων, πολλά από τα οποία εκτίθενται στα δύο μουσεία που ίδρυσαν στη Σανγκάη, το 2012 και πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα κινέζικο έργο τέχνης του 15ου αιώνα είχαν δώσει πέρυσι 45 εκατ. δολάρια, σε δημοπρασία του οίκου Christies. Ηταν ένα ρεκόρ για αγορά κινέζικου έργου τέχνης, το οποίο κατέρριψε το προηγούμενο που είχαν πετύχει οι ίδιοι λίγους μήνες νωρίτερα, διαθέτοντας 36,3 εκατ. δολάρια για ένα μικροσκοπικό πορσελάνινο φλιτζάνι της δυναστείας των Μινγκ.

Η περίπτωσή τους είναι ένα ακόμη παράδειγμα- ίσως το πιο χαρακτηριστικό- για την άνθηση της αγοράς τέχνης στην Κίνα, που αυτή τη μεγαλύτερη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ. Για πολλούς από τους πλούσιους της χώρας, αυτή είναι μία πιο σίγουρη επένδυση από το «τρικυμιώδες» χρηματιστήριο της Κίνας. Βέβαια και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν κίνδυνοι, αφού με την άνθηση της αγοράς τέχνης προέκυψαν και πολλές περιπτώσεις πλαστών έργων.

«Παλιότερα κανείς δεν μπορούσε να πληρώσει το εισιτήριο για ένα μουσείο. Δεν είχαν ούτε να φάνε, πώς να εκτιμήσουν την τέχνη;», έχει δηλώσει ο Λιου Γικιάν, που βλέπει τον εαυτό του και τα μουσεία του ως προστάτες του πλούσιου κινέζικου πολιτισμού.

Δείτε εικόνες από το ένα ιδιωτικό μουσείο του Λιου Γικιάν, στο ρεπορτάζ των New York Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μοντιλιάνι πίνακας Λιου Γικιάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ