Αφιέρωμα στον θρυλικό Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάγκα - iefimerida.gr

Αφιέρωμα στον θρυλικό Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάγκα

Ο Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα σε αναζήτηση αρχείων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» και «Ο δήμιος» - 2 ταινίες ορόσημα του Ισπανού σκηνοθέτη με αφορμή τα 5 χρόνια από τον θάνατό του.

Στις εγκαταστάσεις του στον Ταύρο, το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, προβάλλει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, δύο ταινίες – ορόσημα του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (1921-2010). Θα προηγηθεί παρουσίαση του έργου του σκηνοθέτη.

Αφιέρωμα στον θρυλικό Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάγκα | iefimerida.gr 0

Οι ταινίες

  • «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» (1953): Παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισπανικής 7ης Τέχνης. Παρά την κριτική της αναφορικά με τον αποκλεισμό της Ισπανίας από το Σχέδιο Μάρσαλ, πήρε την έγκριση της επιτροπής λογοκρισίας επί Φράνκο, κομμένη κατά περίπου 20´.
  • «Ο δήμιος»: Το μαύρο χιούμορ του Μπερλάνγκα ξετυλίγεται με εξαιρετικό τρόπο. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Χοσέ Λουίς, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Τα σχέδια του αλλάζουν όταν ο «δήμιος» Αμεδέο, πατέρας της Κάρμεν, της φιλενάδας του Χοσέ Λουίς, τους πιάνει στα πράσα και τους υποχρεώνει να παντρευτούν.
Αφιέρωμα στον θρυλικό Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάγκα | iefimerida.gr 1

Οι ταινίες του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα σχολιάζουν με τρόπο σκωπτικό αλλά ευθύβολο, ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις που ταλάνισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του. Μάλιστα, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, ο σκηνοθέτης εντυπωσίασε με τη δεξιότητά του να εξαπατά τη λογοκρισία της εποχής με ευφυείς διαλόγους που, μόνο σε δεύτερη ανάγνωση και για τους προφανείς λόγους, περνούσαν τα κατάλληλα μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τον χαρακτηρίζουν «θεματοφύλακα» της ισπανικής συλλογικής συνείδησης.


Η εκδήλωση
Αφιέρωμα στον Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα
Ιστορικό Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, τηλ. 210 9571305
Ώρα έναρξης: Παρουσίαση του έργου του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (18.00), Προβολή της 75λεπτης ταινίας «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» (18.00), Προβολή της 87λεπτης ταινίας «Ο δήμιος» (20.00)
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Κρατήσεις: τηλ.: 210 3418011 (καθημερινές 09.00-17.00)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπερλάνκα σινεμά Ισπανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ