Και ρήτρα ηλικίας στις περικοπές των συντάξεων -Μέχρι και 12% οι μειώσεις - iefimerida.gr

Και ρήτρα ηλικίας στις περικοπές των συντάξεων -Μέχρι και 12% οι μειώσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις επερχόμενες μειώσεις που θα υποστούν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι.

Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12%. Τα ποσοστά των μειώσεων θα προσαρμόζονται ανάλογα με το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις και το οποίο θα ξεκινά ή από τα 50 ή από τα 55 έτη. Έτσι, ανάλογα με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, θα μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών που θα γίνονται σε αυτές.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα παραπάνω σενάρια λαμβάνουν υπόψιν όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις, το αν όμως θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά θα εξαρτηθεί από το αν το υπουργείο Εργασίας επιλέξει τελικά να περικοπούν και οι συντάξεις των 600 ευρώ ή αν θα περικόψει ποσά μόνο από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Πάντως το πιο πιθανό σενάριο θέλει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να μην γίνονται περικοπές στις πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση καθώς οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις

Οι μειώσεις θα φτάσουν το 10%-12% για τους 50αρηδες που αποχώρησαν με λίγα ένσημα, ενώ το "ψαλίδι" θα είναι μικρότερο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60.

Από τις μειώσεις που πρόκειται να γίνουν δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς καθώς αφορούν σε όλα τα ταμεία. Παρόλα αυτά οι μικρότερες απώλειες θα γίνουν στους συνταξιούχους των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, ενώ μικρές θα είναι και οι απώλειες για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι 50αρδες οι οποίοι αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο και από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) με 25 έως 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ όσοι πήραν σύνταξη από τα 60 και μετά και έχουν άρα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.

Μειώσεις θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι αν και αποχώρησαν στα 65 ή 67 έτη έχουν πληρώσει εισφορές μόνο για 15 χρόνια και παρόλα αυτά παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε εισφορές 25 ετών.

Στο ΙΚΑ για παράδειγμα, τα λίγα χρόνια ασφάλισης οδηγούν στη λήξη της κατώτατης σύνταξης των 486 ευρώ, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος παίρνουν και ΕΚΑΣ 230 ευρώ, άρα η συνολική σύνταξή τους φτάνει τα 716 ευρώ, σύνταξη την οποία παίρνουν όσοι έχουν καταβάλει εισφορές 25 ή 30 χρόνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ