Τσίπρας: Ο Σουλτς μου είπε πως μας στηρίζει για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας - iefimerida.gr

Τσίπρας: Ο Σουλτς μου είπε πως μας στηρίζει για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στήριξη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας υποστηρίζει ότι εξασφάλισε η Αθήνα.

Σε άτυπη ενημέρωση, το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρει ότι στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σούλτς διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

«Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Θετικός ο Γιούνκερ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας (αφορά στα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης) για τις χώρες που πλήττονται και αντιμετωπίζουν υπεύθυνα το προσφυγικό. Σε αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα ευελιξίας έκανε αναφορά και ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε ταχθεί για πρώτη φορά –με ρητό τρόπο– δημόσια υπέρ της δυνατότητας χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τόνισε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο της εξέτασης των προϋπολογισμών των χωρών-μελών για το 2016, θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση.

«Αντιμετωπίζουμε έκτακτο και σοβαρό πρόβλημα και με βάση την ανάλυση που θα γίνει ανά χώρα θα δούμε ποιο είναι το κόστος. Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Αίτημα για χαλάρωση του Συμφώνου έχουν υποβάλει οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας λόγω προσφυγικού, ενώ το ίδιο έχει πράξει και η Αθήνα, κάτι που επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Nein από Σόιμπλε

Ωστόσο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει με «καλό μάτι» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το Βερολίνο έχει κατ' επανάληψη διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό με άλλα δημοσιονομικής τάξης θέματα.

Ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίστηκε από τον κ. Σουλτς η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τον επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στη θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων.

Σουλτς: Ο Τσίπρας πάει Αγκυρα εκ μέρους της Ε.Ε.

Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει με έμφαση πως ο κ. Σουλτς «καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ».

Όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, έτσι και στη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας - ΕΕ και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ