Ο Τσίπρας συνδέει πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στα νησιά με το προσφυγικό - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας συνδέει πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στα νησιά με το προσφυγικό

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έντονο τρόπο και ανοικτά, ενώπιον του Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε το προσφυγικό με τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «δίκαια» τα αιτήματα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον ΦΠΑ στα νησιά, δεσμευόμενος ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν Τσίπρας-Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να θέσει το θέμα των εκκρεμοτήτων («κόκκινα» δάνεια και ΦΠΑ στα νησιά) σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δείχνοντας ότι επιδιώκει πολιτική λύση.

«Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή, για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ως επαίτες. Δεν διεκδικούμε ελάφρυνση, αλλά τήρηση όσων συμφωνήθηκαν και όχι να βάζουν άλλοι νέα θέματα από αυτά που συμφωνήθηκαν». Τέλος, ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε τη φιλολογία περί Grexit: «Όσοι επιμένουν σε σχέδια Grexit δεν είναι μόνο ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι».

Σουλτς: Δίκαια τα αιτήματα για ΦΠΑ και «κόκκινα» δάνεια
Απαντώντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα του πρωθυπουργού. «Τα σημείωσα με προσοχή και θα τα μεταφέρω στους συνομιλητές μου στις Βρυξέλλες. Μίλησα και με τον Μοσκοβισί χθες (σ.σ.: την Τρίτη) και θα ξαναμιλήσω, υπάρχει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 12 Νοεμβρίου στη Μάλτα», είπε ο κ. Σουλτς.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, είπε ότι δεν αρκεί μόνο 8 κράτη-μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων και ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουν. «Οφείλουμε ως ευρωπαϊκά όργανα και ως κράτη-μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις».

Οπως σημείωσε, «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τις δαπάνες αλλά και για τα έσοδα».

Αναφερόμενος ειδικά στον ΦΠΑ στα νησιά και στους πλειστηριασμούς, αποδέχθηκε ότι είναι συμβολικά θέματα. «Πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα, αλλά -από την άλλη- η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους Θεσμούς για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν πρέπει όμως να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ