Σάλος με τη δήλωση Φίλη ότι δεν υπάρχει γενοκτονία των Ποντίων -Τον αδειάζουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - iefimerida.gr

Σάλος με τη δήλωση Φίλη ότι δεν υπάρχει γενοκτονία των Ποντίων -Τον αδειάζουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απίστευτη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη πως επιστημονικά η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ο κ. Φίλης κατάφερε για ακόμα μία φορά να προκαλέσει την κοινή γνώμη με τα λεγόμενά του. Ενδεικτικό είναι πως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπος Αποστολίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, είπε ότι ο υπουργός Παιδείας είναι προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη.

«Ο Φίλης είναι η προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη»
«Νέα Ρεπούση» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπος Αποστολίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Φιλοξενούμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη» και συμπλήρωσε ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων πρόσθεσε ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει -μεταξύ άλλων- τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.

Μιχελογιαννάκης: Οταν αναφερόμαστε στους Ελληνες του Πόντου, μιλάμε για γενοκτονία
«Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό τη δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά», είπε ο βουλυετής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Και συνέχισε: «Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

Οι ΑΝΕΛ δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τη γενοκτονία των Ποντίων
«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού», είπε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη
Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τα όσα είπε σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Μεϊμαράκης σε δήλωσή του χαρακτηρίζει «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Και προσθέτει: «Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, 21 χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος». Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι «ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία» και καταλήγει ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Τζιτζικώστας: Κύριε Φίλη, παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα, διώξτε τον
Την παραίτηση του Νίκου Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας ζητά ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του», αναφέρει, αρχικά, σε ανακοινώσή του.

Και συνεχίζει: «Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994, κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως ''Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο''».

«Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δεν σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2007 τη Γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού"», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας και κατέληξε τονίζοντας: «Κύριε Φίλη, παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα, διώξτε τον».

Υπουργείο Παιδείας: Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Φίλη
Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star.

Κεγκέρογλου (Γραμματέας Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Απαράδεκτες δηλώσεις

«Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι εθνικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και με την καθιέρωση συγκεκριμένης ημέρας τιμής. Πολύ περισσότερο όμως είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα και κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει».

Η δήλωση Φίλη που προκάλεσε
Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Eκανα τη δήλωση ότι πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».

Μόλις έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση ο κ. Φίλης έσπευσε να προλάβει τις αντιδράσεις για τα όσα ξαναείπε και επεσήμανε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Αμεση αντίδραση από το κοινό: «Γενοκτονία ήταν»
Τα όσα είπε ο κ. Φίλης προκάλεσαν την αντίδραση ενός άνδρα που βρισκόταν στο κοινό, που του φώναξε «γενοκτονία ήταν». «Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτόν το διάλογο. Καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις. Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ