Βολές από τη Διεθνή Αμνηστία κατά Ελλάδας και ΕΕ -Μένουν άπραγοι και χάνονται ζωές - iefimerida.gr

Βολές από τη Διεθνή Αμνηστία κατά Ελλάδας και ΕΕ -Μένουν άπραγοι και χάνονται ζωές

(EUROKINISSI/ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης καταλογίζει στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση η Διεθνής Αμνηστία, στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

«Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης, η οποία καταγγέλλει ότι τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία και η ανέγερση εκεί του φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Πόσους πνιγμένους πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι "Ευρωπαϊκές αξίες"; Τα ναυάγια αυτά δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση», επισημαίνει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία έχει διαπιστώσει πολύ κακές συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στη Λέσβο και άλλα ελληνικά νησιά, ενώ σημειώνει ότι η πλειονότητά τους δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, που έχουν την ευθύνη να αναγνωρίζουν άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Είναι αναγκαία η ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τη χώρα, καθώς και συντονισμένες και επαρκείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά το συντονισμό τους και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους από την ΕΕ πόρους», καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διεθνής Αμνηστία πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ