Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] - iefimerida.gr

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο νικητές, δύο ηττημένοι. Το τρίτο τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους του ρεπουμπλικανικού κόμματος για το χρίσμα έγινε την Τετάρτη το βράδυ και η τύχη χαμογέλασε σε δύο υποψηφίους αγνώστους στην Ελλάδα, τους γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ.

Αντίθετα, η βραδιά υπήρξε πολύ άσχημη για τον Τζεμπ Μπους αλλά και για το κανάλι CNBC που διοργάνωσε το debate. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τελικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών θα δοθεί σε έναν από τους δύο γερουσιαστές, ηλικίας 44 ετών και οι δύο, οι οποίοι εκπροσωπούν τις δύο τάσεις που πολεμάνε άγρια μεταξύ τους μέσα στο κόμμα.

Από τη μία ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, αγαπημένος της πολύ συντηρητικής μερίδας του κόμματος, της λεγόμενης Tea Party, ο οποίος εκπροσωπεί το... αντι-σύστημα.

Δείτε πόσο ...άγνωστος στην Ελλάδα είναι ο τρόπος που πολιτεύονται οι αμερικανοί. Ο Τεντ Κρουζ ανέβασε αυτό το σύνθημα την ώρα που παιζόταν το debate:

«Αν θέλετε κάποιον για να πιείτε μια μπύρα, δεν είμαι εγώ αυτός ο τύπος.

Αν θέλετε κάποιον για να σας οδηγήσει σπίτι σας, τότε εγώ είμαι ο κατάλληλος».

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Από την άλλη, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, πρώην αγαπημένος της πτέρυγας Tea Party, ο οποίος είναι πιο μετριοπαθής. Αποτελεί τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο για τη Χίλαρι Κλίντον και είναι το νέο αστέρι της αμερικανικής Δεξιάς.

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Το χθεσινό debate ήταν εστιασμένο σε οικονομικά θέματα. Με σύντομες και καθαρές απαντήσεις οι Κρουζ και Ρούμπιο επιβεβαίωσαν το ταλέντο τους ως ρήτορες. Επανέφεραν το debate στα «πραγματικά προβλήματα» των Αμερικανών. Γιός μιας οικογένειας μεταναστών από την Κούβα, ο Ρούμπιο έπαιξε το γνωστό του χαρτί του αμερικανικού ονείρου. «Η Αμερική δεν μου χρωστάει τίποτα. Εγώ έχω ένα χρέος απέναντί της» δήλωσε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Εδώ με την οικογένειά του, πανηγυρίζει μετά το debate:

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ο Τζεμπ Μπους έχασε άλλη μια φορά την ευκαιρία σε debate. Ο κληρονόμος της δυναστείας Μπους κατέρρευσε αυτή τη φορά. Ανάμεσα στους 10 υποψηφίους που είναι υποψήφιοι για το χρίσμα και πήραν μέρος στη συζήτηση, ο Μπους ήταν αυτός που μίλησε το λιγότερο. Μίλησε περίπου για 6 λεπτά, ενώ ο Ρούμπιο μίλησε 10 λεπτά.

Το καταπληκτικό είναι ότι ο υιός Μπους το ομολόγησε ο ίδιος, στο μικρόφωνο του CNN, βγαίνοντας από το debate: «Δεν είναι θηρίο της σκηνής», είπε. Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, ωστόσο, πιστεύει ακόμη στην τύχη του, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες: Εχει 7% αποδοχή στις μετρήσεις και μείωσε μέσα σε λίγες ημέρες κατά 40% τους μισθούς των εργαζομένων για την προεκλογική του εκστρατεία.

«Το debate της Τετάρτης ήταν κρίσιμο για τον Τζεμπ Μπους. Επρεπε να αποδείξει στους χορηγούς και στους ψηφοφόρους του ότι είναι μαχητής, ότι η προεκλογική του εκστρατεία έχει ζωή και ότι μπορεί να κυριαρχήσει απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ και σε έναν Σεν. Με άλλα λόγια ήταν η περίπτωση που λέμε το κάνεις ή πεθαίνεις. Και ο Μπους πέθανε», έγραψε το έγκυρο αμερικανικό σάιτ Slate.com.

Από την πλευρά του, το NBC σχολιάζει: «Εφτασε η αρχή του τέλους για τον Τζεμπ Μπους;»

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ο Ρούμπιο είναι ο διάδοχος του Μπους στην Φλόριντα και επί χρόνια τους θεωρούσαν δάσκαλο και μαθητή, μέντορα και προστατευόμενο. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του debate, όταν ο Μπους επετέθη με σφοδρότητα στον Ρούμπιο και τον επέκρινε γιατί δεν πατάει συχνά στη Γερουσία, έχασε 34% των ψηφοφοριών από την αρχή του έτους. «Μάρκο, εξελέγης για μια 10ετή θητεία. Θα έπρεπε ή να είσαι παρών ή να παραιτηθείς για να κάνεις προεκλογική εκστρατεία. Τι είναι η Γερουσία, το 36ωρο των Γάλλων, να έρχεσαι εκεί μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα;» είπε ο Τζεμπ Μπους, έχοντας προφανώς προετοιμάσει την επίθεση.

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Η απάντηση του Ρούμπιο ήταν φαρμακερή: «Ο μόνος λόγος που μου επιτίθεσαι είναι γιατί είμαστε υποψήφιοι για το χρίσμα και κάποιος σου είπε ότι αν μου επιτεθείς θα σε ωφελήσει». Η αίθουσα τον χειροκρότησε θερμά και επί ώρα.

Πάτωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Απομένουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπεν Κάρσον, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις μισές ψήφους των Ρεπουμπλικανών και οι δύο μαζί. Νεούδια στην πολιτική, ο ένας είναι βασιλιάς των ακινήτων και ο άλλος πρώην νευροχειρουργός. Εκπροσωπούν το θυμικό των συντηρητικών ψηφοφόρων, οι οποίοι απορρίπτουν συνολικά την πολιτική ελίτ της Ουάσινγκτον.

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Στο debate, οι δύο άνδρες δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν το οικονομικό τους όραμα. «Βρισκόμαστε στο σημείο να επιλέξουμε κάποιον ανίκανο να κάνει αυτή τη δουλειά» ήταν το σχόλιο του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κασίς, παρών στο debate και υποψήφιος ο ίδιος. Ο Τραμπ και ο Κάρσον υπόσχονται τεράστιες μειώσεις φόρων, χωρίς να λένε πώς θα τις χρηματοδοτήσουν. Ως συνήθως, βέβαια, ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος για το χρίσμα και είπε ότι είναι ο καταλληλότερος για να μειώσει το χρέος και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Στόχος το CNBC
Κρίσιμος παράγοντας σε ένα τέτοιο debate είναι η κριτική που κάνουν μετά τα ΜΜΕ. Ολοι τάβαλαν με το κανάλι CNBC το οποίο παρότι δηλώνει πιο κοντά στους Δημοκράτες, σε αυτό το debate ταπεινώθηκε. Οι ερωτήσεις ήταν περίεργες και χαμηλής στάθμης και είχαν στόχο να τσακωθούν οι υποψήφιοι μεταξύ τους παρά να συζητηθούν τα θέματα ουσίας. Οι παρουσιαστές δέχτηκαν βροχή επικρίσεων την ώρα του debate και φάνηκε ότι η ροή της συζήτησης τους ξεπέρασε κατά πολύ.

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 7


«Οι ερωτήσεις που θέτετε ως τώρα αποδεικνύουν γιατί ο αμερικανικός λαός δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ. Γιατί δεν συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα;» ρώτησε ο Τεντ Κρουζ. Οσο για τον Μάρκο Ρούμπιο κατηγόρησε τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ ότι δουλεύουν για την Χίλαρι Κλίντον. Και κατέληξε: «Το CNBC θα πρέπει να ντρέπεται για το αποψινό debate». Μια επίθεση που χαροποίησε τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, αφού μόνο το 32% από αυτούς εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, ενώ στους Δημοκρατικούς τα εμπιστεύεται το 55%.

Debate στις ΗΠΑ: Ενα αστέρι γεννιέται και απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ