Η Σλοβενία σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες - iefimerida.gr

Η Σλοβενία σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόκειται για το πλέον «αχρησιμοποίητο» άρθρο στη συνθήκη της ΕΕ. Και τούτο διότι συντάχθηκε με την προοπτική έντονα ακραίων φαινομένων, όπως τρομοκρατική επίθεση ή φυσικές καταστροφές. Είναι το άρθρο 222 της ΕΕ, γνωστό ως «ρήτρα αλληλεγγύης».

Αυτό ακριβώς το άρθρο προτίθεται η σλοβενική κυβέρνηση να αιτηθεί από τις Βρυξέλλες να ενεργοποιηθεί, καθώς δεν βρίσκει άλλο πρόσφορο τρόπο για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που υποδέχεται καθημερινά στα σύνορά της. Το άρθρο 222 προβλέπει ότι μπορεί να εμπλακεί στις όποιες επιχειρήσεις και ο στρατός της ΕΕ, κάτι που αν συμβεί θα είναι βήμα χωρίς επιστροφή στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς κανένα κράτος-μέλος δεν έφτασε στο σημείο να το ζητήσει.

Ωστόσο, πληροφορίες που μεταφέρει το Assosiated Press και οι Financial Times αναφέρουν πως η κυβέρνηση της Σλοβενίας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, σκέφτεται να καταφύγει σε αυτό το ύστατο μέτρο. Η Σλοβενία, ένα κράτος μόλις 2 εκατ. κατοίκων, έχει δεχθεί τις τελευταίες 10 ημέρες 84.000 μετανάστες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο στρατό της, καθώς και σε ιδιωτικούς σεκιούριτι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά ο κόπος αποδείχθηκε μάταιος. Από τη Δευτέρα έως την Τρίτη, μέσα σε ένα 48ωρο, δέχθηκε 8.000 νέους μετανάστες, αριθμός που ξεπερνάει αριθμητικά ακόμη και το στρατό της χώρας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της σλοβενικής κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 222 από την ΕΕ χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως «βιώσιμη επιλογή». Πάντως, επισήμως τέτοιο αίτημα ούτε ένα καταγραφεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί από τη Λιουμπλιάνα.

Υπό το φόβο να ανοίξουν οι θύρες προς το άγνωστο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν παρασκηνιακά να αποτρέψουν τους Σλοβένους να προχωρήσουν σε μια τέτοια απονενοημένη κίνηση και αναμένεται να στείλουν 400 αστυνομικούς για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Η Σλοβενία είναι μια από τις χώρες που εμφανίστηκε να κρατούν σκληρή στάση στο θέμα των μεταναστών, κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει υπό το βάθος της πίεσης που δέχεται, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας, Καρλ Εριάβετς υπαινίχθηκε ότι η πιθανότητα να ορθωθεί ένα τείχος στα σύνορα της χώρας, εξετάζεται ως λύση.

Ως δικλείδα ασφαλείας, η «ρήτρα αλληλεγγύης» δεν προϋποθέτει άμεση δράση. Ακόμη και αν η Σλοβενία ζητήσει την ενεργοποίησή του, τούτο δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί αυτομάτως. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν πως καλό είναι να μην τεσταριστεί το αποτέλεσμα αυτού του όρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σλοβενία μετανάστες Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ