Το 48ωρο της φωτιάς: Μέχρι την Πέμπτη πρέπει να έχουν κλείσει όλα - iefimerida.gr

Το 48ωρο της φωτιάς: Μέχρι την Πέμπτη πρέπει να έχουν κλείσει όλα

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως την Πέμπτη το βράδυ θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων αν θέλει η κυβέρνηση όχι μόνο να πάρει τα 2 δις ευρώ αλλά και να μην ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, που ήδη έχει εκτροχιαστεί λόγω των εκλογών.

Το Euroworking Group έχει αναβληθεί μια φορά και ενδεχόμενη νέα αναβολή θα επιβεβαιώσει το κακό σενάριο που θέλει την αξιολόγηση να «τραβά» και μέσα στο Δεκέμβριο, βάζοντας «φωτιά» στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που όπως έχει επισημάνει το iefimerida αποτελεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των «σκληρών» του Βορρά και του Μάριο Ντράγκι.

Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η επιθετική στάση του Β. Ντομπρόβσκις σε όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει επί ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας επί της ουσίας τη γραμμή Σόιμπλε για πίεση μέχρι ασφυξίας στην Αθήνα, με μπαμπούλα το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο Mega διεμήνυσε πως η εκταμίευση της δόσης θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, διαμηνύοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι πολλά, 48 στον αριθμό και πως εάν δεν εκπληρωθούν όλα, δεν πρόκειται να γίνει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρω

Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Η κυβέρνηση κάνει τις τελευταίες διορθώσεις στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, εξακολουθεί να ψάχνει αξιόπιστα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πασχίζει να βρει άκρη με τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έτσι ώστε να μην «κολλήσει» η διάταξη στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη Βουλή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο των φαρμακείων, που αποτελούν το. «αγκάθι» της ημέρας.

Το νέο «αγκάθι» με τα φαρμακεία

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, υπαναχωρώντας από τις θέσεις με βάση τις οποίες επήλθε κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα. Τι είχε συμφωνηθεί; Ότι μπορεί να πάρει άδεια φαρμακείου ο οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει ως συνέταιρο ένα φαρμακοποιό, ο οποίος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης. Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων ( 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και την απαγόρευση άδειας για πάνω από 5 φαρμακεία στο ίδιο άτομο, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι προστατεύει επαρκώς τον κλάδο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα και αιφνιδίως η κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την απαγόρευση άδειας για όσους δεν είναι φαρμακοποιοί.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση παίρνει το πρωί της Πέμπτης δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες φέρνοντας με επείγουσες διαδικασίες στη Βουλή ισάριθμα νομοσχέδια, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 2 δισ.ευρώ.

Η πρώτη, αφορά στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα έρθει με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί την Κυριακή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ των αποτελεσμάτων των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόβσκις περί ενδεχομένου «κουρέματος» καταθέσεων άναψαν «φωτιές» στην Αθήνα και επέσπευσε την σχετική διαδικασία. Προκάλεσε επίσης και την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, πηγές της οποίας διεμήνυαν ότι «κανείς δεν θα παίξει με το bail in».

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους». Ο Β. Ντομπρόβσκις απέφυγε, πάντως, να χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει η διαδικασία ως το τέλος του χρόνου», συνδέοντας την μάλιστα με το ζήτημα των καταθετών ήτοι με την πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας και για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Σε καλό δρόμο η ανακεφαλαιοποίηση

Ειδικά όσον αφορά στις αντοχές και στις ανάγκες των τραπεζών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ το Σάββατο δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αντιθέτως. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται «στα κάτω όρια του αναμενομένου», όπως σημείωσε παράγοντας της ΤτΕ και ήδη εκφράζεται βεβαιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες ότι οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τους ιδιώτες. Με αυτό το σενάριο, απομακρύνεται μάλιστα και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ομολογιούχων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται, από τις ίδιες πηγές, ότι θα απελευθερώσει το «ελατήριο» της οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς (waiver) στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο και να ανάψει πράσινο φως στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), ενισχύοντας τη δυναμική που δημιουργηθεί με την άρση των capital controls στο β' εξάμηνο του 2016.

Το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες

Σε σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αποφασίστηκε επίσης να έρθει την Πέμπτη με την διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες που έχει η Αθήνα ώστε να δείξει την καλή πρόθεση στο EuroWorking Group που συνεδριάζει την ίδια ημέρα και τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει θέματα όπως η ενέργεια (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, ώστε η χώρα μας να σταματήσει να καταβάλλει σημαντικά πρόστιμα), το επίμαχο θαλάσσιο μέτωπο της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα (που εξαιρείται από την παραχώρηση του ΟΛΠ), εφαρμοστικές διατάξεις και διορθώσεις σε σχέση με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Αναδεικνύει το προσφυγικό

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβερνητική επικοινωνιακή ατζέντα – προφανώς και με πολιτικά κριτήρια – είναι η ευρεία ανάδειξη του προσφυγικού. Κυβερνητικά στελέχη θα έχουν συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς ενώ κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς που φτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ