Ο ερωτευμένος Fragonard - «Γαλαντόμος και ακόλαστος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο - iefimerida.gr

Ο ερωτευμένος Fragonard - «Γαλαντόμος και ακόλαστος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προτείνει μια πρωτότυπη ξενάγηση στο Auditorium του! Με την παρουσία ξεναγού οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν για μια ώρα τα σημαντικότερα θέματα και τα πιο όμορφα έργα μιας εκ των σημαντικότερων εκθέσεων που πραγματοποείται αυτή την περίοδο στο Μουσείο του Λουξεμβούργου με έργα του ζωγράφου Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ.

Κατά το παράδειγμα του Αντουάν Βαττώ, ο Φραγκονάρ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της ζωγραφικής του ροκοκό, μολονότι έχει εμπνευστεί σε πολλά έργα του από την ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα, καθώς και από θρησκευτικά θέματα. Με μια εκπληκτική ικανότητα, ο Φραγκονάρ ήξερε να αποδίδει πιστά τις εκφράσεις των ανθρώπων, με περιχαρείς γκριμάτσες και μορφασμούς και με υφάσματα γεμάτα ζωντάνια.

Ο ερωτευμένος Fragonard - «Γαλαντόμος και ακόλαστος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο | iefimerida.gr 0

Οι πίνακές του κατακρίθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και κυρίως όσο κυριαρχούσε από το 1760 και μετά το κίνημα του νεοκλασικισμού. Τα αισθησιακά και ερωτικά θέματα τα οποία ζωγράφιζε ο Φραγκονάρ είχαν μαγέψει τους μεγαλοαστούς και τους αριστοκράτες και γρήγορα απέκτησε μεγάλη απήχηση στη Γαλλία, όμως κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, κι ενώ με απόφαση από την Εθνική Συνέλευση είχε διοριστεί ως συντηρητής στο Μουσείο του Λούβρου, το 1805 με διαταγή του αυτοκράτορα εκδιώχθηκε.

Ο ερωτευμένος Fragonard - «Γαλαντόμος και ακόλαστος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο | iefimerida.gr 1

Η ερωτική έμπνευση διαπερνά το έργο του Jean-Honoré Fragonard (1732-1806). Αισθησιακή, ακόλαστη, πονηρή ή ανοιχτή σε μία νέα ερωτική ηθική, συνεχίζει να σκηνοθετεί την συνεύρεση των σωμάτων και τη ένωση των ψυχών. Η διαρκής αυτή εξερεύνηση του αισθησιασμού και του συναισθήματος ανθίζει στη συνέχεια μέσω αντιθέσεων, το έργο «Divin Frago» παρουσιάζεται με τόση λεπτότητα στα «μυστικά» έργα, σκηνές εσοχής στο δηλωμένο αισθησιασμό, όπως στον εορτασμό μιας ειλικρινούς και ηθικής αγάπης.

Ο ερωτευμένος Fragonard - «Γαλαντόμος και ακόλαστος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο | iefimerida.gr 2

Συγκεντρώνοντας έργα ζωγραφικής, σχέδια και εικονογραφημένα βιβλία, μερικές φορές με σκληρό ερωτικό περιεχόμενο, η έκθεση του Μουσείου του Λουξεμβούργου παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Fragonard μέσα από ένα αισθησιακό πρίσμα, επανατοποθετώντας το στο σταυροδρόμι των αισθητικών και ηθικών ανησυχιών του Διαφωτισμού.


Ξενάγηση της έκθεσης - Ζωντανή προβολή 3/11/2015, 20:00, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με δωρεάν είσοδο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ