«Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» -Μια παράσταση με θέμα τον ρατσισμό στο VAULT - iefimerida.gr

«Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» -Μια παράσταση με θέμα τον ρατσισμό στο VAULT

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το έργο «Αυτό που εγώ ονομάζω Λήθη» του 47χρονου Laurent Mauvignier, βραβευμένου Γάλλου πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα, παρουσιάζεται στο θέατρο Vault. Μια παράσταση για τον ρατσισμό και κάθε άλλο αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς.

«Ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνάει. O πολιτισμός έχει θεμελιώσει την ηθική του στη λήθη του θανάτου, στην άρνηση της φθοράς και του πόνου». Όσο περισσότερο ο άνθρωπος ξεχνάει, τόσο περισσότερο λειτουργεί “η λήθη”. Και όσο περισσότερο λειτουργεί “η λήθη”, τόσο πιο ανθρωποφά- γοι γινόμαστε. Τόσο περισσότερο αίμα ζητάει για να χορτάσει το κτήνος μέσα μας.

Trailer παράστασης

Το έργο αναφέρετε σε ένα πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα στην Γαλλία.
Ένας νεαρός άστεγος μετανάστης με το όνομα Michael Blaise συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω σε πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας στη Λυών. Μόλις έχει κλέψει μια μπύρα. Οι τέσσερις άντρες της ασφάλειας τον οδηγούν στην αποθήκη και τον χτυπούν μέχρι θανάτου.

Με αφορμή την δολοφονία του , ο βραβευμένος συγγραφέας Laurent Mauvignier δημιουργεί ένα κείμενο βαθύτατα πολιτικό. Δεν πρόκειται για αστυνομικό δελτίο ούτε για ρεπορτάζ. Ο Mauvignier παίρνει τη θέση όλων όσων έδρασαν, συναίνεσαν, αδιαφόρησαν, απαξίωσαν σαδιστικά την ανθρώπινη ζωή. Γράφει έναν μονόλογο “κατηγορώ” για τη ζωή και τον θάνατο του Michael Blaise, ένα κείμενο χειμαρρώδες, χωρίς τελείες, αποκαλύπτοντας την πιο σκοτεινή πλευρά του σκληρού και θλιβερού μας κόσμου.

Η παράσταση είναι απαλλαγμένη από μελό και διδακτισμό. Στο επίκεντρο βρίσκεται το κείμενο και ο ηθοποιός που το αφηγείται. Μία φωνή που καταγγέλλει όλο τον σύγχρονο πολιτισμό μας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα ισχυρό, επίκαιρο μήνυμα για μια ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, δημιουργείται η ανάγκη για το ανέβασμα τέτοιων κειμένων.

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξη του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.
Μόνη αντιβίωση η Παιδεία και ο Πολιτισμός».

Συντελεστές

Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος

Στο ρόλο του αφηγητή: Δημήτρης Αγοράς

Κάθε Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 21.00

Είσοδος: 10 €, 8 € (για φοιτητές και ανέργους)

Πολυχώρος VΑULT Theatre Plus
Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213-0356472, 6945993870
E-mail: vaulttheatre.gr@gmail.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ