Γιατί τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο [βίντεο] - iefimerida.gr

Γιατί τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το φθινόπωρο είναι από τις αγαπημένες μας εποχές και ένας από αυτούς είναι η εκπληκτική αλλαγή της φύσης.

Πολλοί γνωρίζουν πως τα φύλλα το φθινόπωρο πέφτουν, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως νεκρή οργανική ύλη για τους μικροοοργανισμούς τους εδάφους. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί σαφείς εξηγήσεις για την αλλαγή του χρώματός του, δηλαδή γιατί από πράσινα γίνονται κίτρινα,πορτοκαλί ή και κόκκινα, πριν φθάσουν στο έδαφος.

Το παρακάτω βίντεο αναλύει με επιστημονικούς όρους πως συμβαίνει αυτή η χρωματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, η χλωροφύλλη που είναι το βασικό συστατικό για να υπάρξει φωτοσύνθεση, ελευθερώνει ουσίες που δίνουν στα φύλλα το πράσινο χρώμα. Πριν τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν το χειμώνα, τα θρεπτικά συστατικά που έχουν «μεταφέρονται» στο κορμό των δέντρων με σκοπό την αποθήκευση ενέργειας για τις κρύες νύχτας του χειμώνα.

Έτσι, όταν συμβαίνει αυτό η χλωροφύλλη, ελευθερώνει κάποιες άλλες ουσίες που κάνουν τα φύλλα να παίρνουν τα «φθινοπωρινά» χρώματα που ξέρουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φύλλα φθινόπωρο Επιστήμη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ