«Βρισκόμαστε κοντα σε λύση με τους ιδιώτες που έχουν Ελληνικά ομόλογα» - iefimerida.gr

«Βρισκόμαστε κοντα σε λύση με τους ιδιώτες που έχουν Ελληνικά ομόλογα»

Αμαντέου Αλταφάζ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την δήλωση ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφαζ απάντησε σήμερα στο ερώτημα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση του ελληνικού χρέους

ενώ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ποσοστό μείωσης της αξίας των ομολόγων. Σημείωσε, πάντως, ότι η συνολική μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και των δημόσιων εθνικών αρχών. O κ. Αλταφάζ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η προτίμηση της Επιτροπής είναι να βρεθεί μια συμφωνία, βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων εθελουσίως θα αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, ενώ παράλληλα ερωτηθείς αν πρόθεση των Βρυξελλών είναι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, να τεθεί υπό κηδεμονία η Ελλάδα, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι, ούτως ή άλλως, η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες αρμοδιότητες, ούτε στην Επιτροπή, ούτε σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Ως προς το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε ότι με τον όρο «μέτρα» νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Σχολιάζοντας, εξ άλλου, δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να θέσει υπό κηδεμονία την Ελλάδα και να τοποθετήσει μονίμως την Τρόϊκα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι ούτως ή άλλως οι επαφές των κοινοτικών υπηρεσιών με τις αρχές των χωρών που έχουν τεθεί υπό πρόγραμμα οικονομικής αρωγής είναι πυκνές, επανέλαβε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί, ούτε δύναται, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπο κηδεμονία χώρα - μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι ενόψει της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, όλες οι χώρες της ΕΕ θα λογοδοτούν στις Βρυξέλλες για τις οικονομικές πολιτικές τους, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τέλος ερωτηθείς αν προβλέπεται συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες του Επιτρόπου Ολι Ρεν με τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο απάντησε αρνητικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ