«Αόρατες πόλεις» - Δύο ημέρες στην Αθήνα της φαντασίας - iefimerida.gr

«Αόρατες πόλεις» - Δύο ημέρες στην Αθήνα της φαντασίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε».

Με αφορμή την συμπλήρωση των 30 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα Italo Calvino το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, διοργανώνουν στις 23 και 24 Οκτωβρίου εργαστήρια, ομιλίες και εικαστικές εκθέσεις σε μια «απόπειρα» προσέγγισης των Αόρατων πόλεων, ενός απο τα σπουδαιότερα βιβλία του Ιταλού συγγραφεά.

«Αόρατες πόλεις» - Δύο ημέρες στην Αθήνα της φαντασίας  | iefimerida.gr 0


Metropolis Protector, Βιβή Παπαδημητρίου, 2014

Το αφήγημα του Καλβίνο, είναι ενα τολμηρό λογοτεχνικό έργο που θέτει το ζήτημα των πόλεων με τρόπο πρωτοποριακό, αφορά, πέρα από τη λογοτεχνία και τη φιλολογία, επιστήμες όπως η αρχιτεκτονική, η γλωσσολογία, η πολεοδομία, η λαογραφία, η τεχνολογία, η φιλοσοφία. Ακόμη, το περιεχόμενό του δίνει έναυσμα στην τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των σύγχρονων μέσων αφήγησης και επιτέλεσης.

Η ιστορία αρχιζει με τον αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν και τον Μάρκο Πόλο. Οι δύο του δεν μιλούν την ίδια γλώσσα κ έτσι ο εξερευνητής προσπαθεί επιστρατεύοντας αντικείμενα, χειρονομίες και άλλα εκφραστικά μέσα να περιγράψει τις πόλεις της φνατσίας του! Πενήντα πέντε ονόματα – όλα γυναικεία, πενήντα πέντε πόλεις , όπου οι επιθυμίες, οι ανταλλαγές, τα σήματα και τα πράγματα, τα μάτια, ο ουρανός και οι νεκροί, αναδεικνύονται ως φορείς οικουμενικότητας που διέπουν, με τη σειρά τους, τον σύγχρονο αστικό πολιτισμό.

«Αόρατες πόλεις» - Δύο ημέρες στην Αθήνα της φαντασίας  | iefimerida.gr 1


Porto, Αικατερίνη Ανδρέου, 2015

Το έργο γράφτηκε το 1972 και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας το 1982, και στη συνέχεια από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Τον κύκλο ομιλιών θα ανοίξει ο Βασίλης Βασιλικός, ανασύροντας μνήμες κι εμπειρίες από την προσωπική του φιλία με τον Italo Calvino, ενώ ειδική μνεία θα γίνει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, από τον Γιώργο Μπράμο και από τον Σταύρο Πετσόπουλο. Με εφαλτήριο τις Αόρατες Πόλεις, στο συνέδριο θα αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από θέματα κοινωνικών δομώ, τέχνης και πολιτισμού.

«Αόρατες πόλεις» - Δύο ημέρες στην Αθήνα της φαντασίας  | iefimerida.gr 2


Pentavlos, Γιάννης Κρανιδιώτης, 2015

Στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου, εκπρόσωποι της νέας γενιάς Ελλήνων εικαστικών, new media artists και performers θα καταθέσουν την δική τους εκδοχή των Αόρατων Πόλεων, με έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Στα εργαστήρια, εικαστικοί, αρχιτέκτονες και τεχνολόγοι χρησιμοποιούν την Αθήνα σαν μία ακόμη αόρατη πόλη και μας προσκαλούν να την ανακαλύψουμε!

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

https://www.dropbox.com/s/in3sp30zrhvnh8s/InvisibleCities_Programma.pdf

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ