Βρετανία: Δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ε.Ε. ζητούν οι Συντηρητικοί - iefimerida.gr

Βρετανία: Δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ε.Ε. ζητούν οι Συντηρητικοί

Μεγάλη Βρετανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ όλα τα διεθνή ΜΜΕ και οι αναλυτές ασχολούνται με πιθανή έξωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως η Μεγάλη Βρετανία σύρει πρώτη το χορό των αποχωρήσεων.

«Ανταρσία» στις τάξεις των Συντηρητικών αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με το αν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει – ή όχι – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συζήτηση έχουν οργανώσει οι «ευρωσκεπτικιστές» βουλευτές των Συντηρητικών και παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, ίσως θέσει σε σημαντική δοκιμασία τόσο την ηγεσία του κ. Κάμερον όσο και την συγκυβέρνηση με τους ευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Κάμερον: μην αποπροσανατολίζετε τον κόσμο

Ο κ. Κάμερον αντιτίθεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος και προσπαθεί να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης, να λυθεί το πρόβλημα της ευρωζώνης», δήλωσε την Κυριακή ανακοινώνοντας παράλληλα την αναβολή των επισκέψεων του σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Περίπου οι 70 από τους 300 και πλέον βουλευτές των Συντηρητικών αναμένεται να ψηφίσουν εναντίον του κ. Κάμερον σήμερα, αν και αυτό δεν πιστεύεται ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι υποστηρικτές του Βρετανού πρωθυπουργού, αντιτείνουν πως τέτοιες συζητήσεις αποσπούν την προσοχή του κόσμου από το ουσιώδες, που δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της.

«Το να ασχολούμαστε με αυτή την εσωστρεφή ομφαλοσκόπηση αυτή τη στιγμή είναι τεράστιος περισπασμός», είπε ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Μάλκολμ Ρίφκιντ στο BBC.

Με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εργατικού Κόμματος ο κ. Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τους αντάρτες στις τάξεις του κόμματός του, αλλά εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος θα αμφισβητηθεί το κύρος του. Το αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με διαγραφές όσοι ψηφίσουν εναντίον του.

Το 61% θέλει δημοψήφισμα

Ωστόσο, δημοσκόπηση της εφημερίδας «Mail on Sunday» κατέδειξε ότι 61% των Βρετανών θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 50% θέλει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της και να μεταβάλει τη διμερή σχέση ώστε αυτή να επικεντρωθεί στο εμπόριο.

Ωστόσο μόλις ένα 34% θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, το 44% λέει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της, ενώ το 22% επέλεξε το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ