Πανευρωπαϊκή έρευνα: Επτά στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση - iefimerida.gr

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Επτά στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται σήμερα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα πανευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο Γκύτερσλο, έδρα του ιδρύματος.

Κι ενώ το 72% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο - στο 77% - μεταξύ των ερωτηθέντων πολιτών από χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα το 68% των ερωτηθέντων τηρεί απορριπτική στάση και έναντι της εθνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας τους.

Παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, σε περίπτωση δημοψηφίσματος με ζήτημα το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ, θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το μικρότερο ποσοστό υποστηρικτών της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία (59%).

Διχασμένοι για τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας

Επίσης, το 59% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένοι ότι η διαδικασία πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης θα πρέπει να ενισχυθεί. Καλές βασικές γνώσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική φάνηκε ότι έχουν το 68% των ερωτηθέντων. Ως πιο επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ ανέφεραν οι ερωτηθέντες τη διαφύλαξη της ειρήνης (61%), την οικονομική ανάπτυξη (53%), τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων (47%) και τη διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης (42%).

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. 55% τον χαρακτήρισαν "καλό" ή "πολύ καλό", ενώ το 45% θεωρεί τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία "κακό".

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση του Ιδρύματος Bertelsmann διενεργήθηκε τον Ιούλιο, στο αποκορύφωμα της διαμάχης για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και λίγο πριν την έξαρση της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτήν συμμετείχαν 12.000 πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης είναι και το γεγονός ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ είναι πιο γνωστοί από ορισμένους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες. Για παράδειγμα, το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το όνομα του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker τους είναι οικείο. Την ίδια ώρα μόλις 32% απάντησε ότι γνωρίζει το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi και ακόμη λιγότεροι (22%) τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Mariano Rajoy. Η πιο αναγνωρίσιμη πολιτικός είναι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel (83%).

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα Δημοσκόπηση Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ