Νέο ασφαλιστικό: Κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, στον αέρα το ΕΚΑΣ - iefimerida.gr

Νέο ασφαλιστικό: Κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, στον αέρα το ΕΚΑΣ

Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις φέρνει το νέο κυβερνητικό σχέδιο το οποίο προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση των επικουρικών με την απορρόφησή τους από τις κύριες, και στη συνέχεια επανυπολογισμό της ενιαίας σύνταξης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τους στόχους του μνημονίου και να εξοικονομήσει από τις περικοπές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα 1 δισ. Ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ενοποίηση κύριας και επικουρικής δεν θα γίνει απλά αθροίζοντας τα δύο ποσά, αλλά επί του αθροίσματος, θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι, είτε από την επικουρική, είτε και από τις δύο συντάξεις.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 1.050 ευρώ κύρια και 218,98 ευρώ επικουρική, θα έχει με την ενοποίηση μια σύνταξη των 1.268,98 ευρώ. Η συγχώνευση των δύο συντάξεων σε μία θα έχει «ντε φάκτο» μείωση κατ’ ελάχιστον 7% με ανώτατο το 10%. Με 7% μείωση η νέα καταβαλλόμενη σύνταξη θα είναι 1.180,15 ευρώ, ενώ αν πέσει ψαλίδι 10% τότε θα πάει στα 1.142,08 ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο μειώσεων που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετικό νόμο εντός του Νοέμβρη, θα προβλέπεται είτε μια νέα κλίμακα περικοπών που θα πιάνει και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, είτε ένας επανυπολογισμός της σύνταξης ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 70% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι πριν αποχωρήσουν από την εργασία.

Σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις μπορεί να είναι και άνω του 10% καθώς σήμερα ακόμη και μετά τις περικοπές των μνημονίων, το ποσοστό αναπλήρωσης από κύρια και επικουρική σύνταξη, φτάνει στο 80%, με τους δανειστές να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία σύνταξη να μην ξεπερνά σε αναπλήρωση το 53% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι.

Τι έχει υποστηρίξει ο Γιώργος Κατρούγκαλος

  • Καταργούνται τα επικουρικά ταμεία τα οποία ενσωματώνονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Αρα στην καταργούνται οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. 
  • Ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές θα οδηγήσει τις υψηλότερες συντάξεις σε μειώσεις ως και 30%.
  • Με το νέο σύστημα θα διαφοροποιείται το ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή του ασφαλισμένου. Παραδείγματος χάριν δεν ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης για αμοιβές 700 ευρώ με αντίστοιχες 4.000 ευρώ. Ωστόσο κάτι τέτοιο «ισοπεδώνει» το σύστημα προς τα κάτω και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση των υψηλών αμοιβών, αφού δεν θα υπάρχει προσδοκία ανταπόδοσης. 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ