Πώς εγκλωβίστηκε η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση - iefimerida.gr

Πώς εγκλωβίστηκε η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, ενώ απομένουν μόλις τρεις ημέρες πριν οδηγηθούμε σε οριστική λύση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» της επιβολής του μέτρου εις αναζήτησιν ισοδυνάμων, καλώντας μάλιστα και την αντιπολίτευση να συνδράμει σε αυτό. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το «πάγωμα» μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23/10 οπότε, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις.

Ωστόσο, παρά το ότι απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι η κυβέρνηση να δηλώσει τα ισοδύναμα, αυτά δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί.

Σύμφωνα με το Mega στην υπόθεση υπάρχει έντονο παρασκήνιο, οι αρχές του οποίου αναγορεύονται από το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμούσε πάση θυσία την επιβολή του μέτρου αυτού, προφανώς για να αποφύγει άλλα, πιο επώδυνα, μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ήταν κάθετα αντίθετοι στο μέτρο επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, καθώς εκτιμούσαν ότι δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, παρότι η εκτίμηση είναι πως θα αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στην ουσία εγκλωβίστηκε στους υπεραισιόδοξους στόχους της με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνει τα αντίστοιχα ισοδύναμα τα οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το τελικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα είναι 34,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΠΑ εκπαίδευση κυβέρνηση παρασκήνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ