Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] - iefimerida.gr

Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Καφέ Τσεντράλ στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Φέρστελ, ένα ιταλικού ρυθμού μέγαρο του 19ου αιώνα, με νεογοτθική αρχιτεκτονική και μαυριτανικές επιρροές, εμπνευσμένη από τα κτήρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας.

Στα πρώτα χρόνια, το Ανάκτορο Φέρστελ στέγασε το Χρηματιστήριο της Βιέννης και την Αυστρο-ουγγρική Τράπεζα, ενώ από το 1906 φιλοξενεί διάφορα εμπορικά καταστήματα και το Καφέ Τσεντράλ που βρίσκεται στην πρώην κεντρική αίθουσα της τράπεζας. Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε και η εμπορική στοά μέσα στο ίδιο μέγαρο.

Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το Καφέ Τσεντράλ άνοιξε στο Ανάκτορο Φέρστελ το 1906 και αποτελούσε στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα τόπο συνάντησης της βιεννέζικης διανόησης. Οι αίθουσές του διακοσμημένες στο στυλ του τέλους του 19ου αιώνα και η εσωτερική διακόσμησή του, με τα θολωτά ταβάνια και τα αψιδωτά παράθυρα, τους φερ-φορζέ πολυελαίους, τους απαστράπτοντες μαρμάρινους κίονες και τα πολύχρωμα βιτρώ, αντανακλούν αυτοκρατορικό μεγαλείο. Εδώ σύχναζαν συγγραφείς, αρχιτέκτονες, συνθέτες, κριτικοί τέχνης, γιατροί, αλλά και μαρξιστές εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ο πιο διάσημος θαμώνας του Καφέ Τσεντράλ ήταν ο Αυστριακός ποιητής Πέτερ Άλτενμπεργκ (Peter Altenberg, 1859 - 1919), ο «Σωκράτης της Βιέννης», όπως τον αποκαλούσαν. Ο Άλτενμπεργκ είχε κάνει το Καφέ Τσεντράλ δεύτερη κατοικία του. Είχε μάλιστα δώσει τη διεύθυνση του καφενείου - Χέρενγκασσε 14 - και παραλάμβανε εκεί το ταχυδρομείο του. Σήμερα, προς τιμήν του, ένα ολόσωμο ομοίωμα του ποιητή υποδέχεται τους επισκέπτες του Καφέ Τσεντράλ.

Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ανάμεσα σ' άλλους διάσημους θαμώνες του Καφέ Τσεντράλ περιλαμβάνονταν οι Αυστριακοί θεατρικοί συγγραφείς Χούγκο φον Χόφμανσταλ και Φρανκ Βέντεκιντ, οι συγγραφείς Ρόμπερτ Μούζιλ και Στέφαν Τσβάιχ, ο ποιητής Άλφρεντ Πολγκάρ, ο αρχιτέκτονας Άντολφ Λόος και ο ζωγράφος Όσκαρ Κοκόσκα και ο σατιρικός συγγραφέας Καρλ Κράους, ιδρυτής του "Θεάτρου Ποίησης", από τη σκηνή του οποίου διαβάζονταν ποιητικά έργα.
Στο Καφέ Τσεντράλ σύχναζε και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, όπου ερχόταν να συναντήσει συναδέλφους του και να παίξει σκάκι, ο ψυχίατρος Άλφρεντ Άντλερ, αλλά και οι Ρώσοι επαναστάτες Λέων Τρότσκι, που έπαιζε κι αυτός εδώ σκάκι, και Βλαντιμίρ Λένιν. Και ο Αδόλφος Χίτλερ επισκεπτόταν κατά καιρούς το Καφέ Τσεντράλ.

Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Διάσημο για τα γλυκά και τα αλμυρά του πιάτα:

Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Τσεντράλ: Το μαγευτικό καφέ της Βιέννης με πελάτες τον Φρόιντ, τον Λένιν, τον Χίτλερ [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Το Καφέ Τσεντράλ, με πολλές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έκλεισε το 1943. Έμεινε κλειστό για 43 χρόνια. Το Ανάκτορο Φέρστελ ανακαινίστηκε μετά το 1978 και το Καφέ Τσεντράλ επαναλειτούργησε το 1986. Πληροφορίες wikipedia.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καφέ Τσεντράλ Βιέννη πελάτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ