Πέθανε ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι - iefimerida.gr

Πέθανε ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διάσημος Αιγύπτιος πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ο Γιτάνι γεννήθηκε το 1945 σε μία φτωχή οικογένεια σε χωριό της νότιας Αιγύπτου ενώ πέρασε την παιδική του ηλικία στην ιστορική συνοικία του παλιού ισλαμικού Καΐρου. Σχεδιαστής ταπήτων σε ηλικία 17 ετών, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία με την ενθάρρυνση του δεξιοτέχνη του σύγχρονου αραβικού μυθιστορήματος Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του.

Στην πορεία ακολουθεί δημοσιογραφική σταδιοδρομία. Ως πολεμικός ανταποκριτής καλύπτει από το μέτωπο τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο του 1973. Το 1993 τίθεται επικεφαλής της νεότευκτης λογοτεχνικής επιθεώρησης Akhbar al-Adab που, υπό τη διεύθυνσή του μέχρι το 2011, θα γίνει ένα από τα πιο έγκριτα έντυπα της χώρας.Πολέμιος των ισλαμιστικών κινημάτων, ο Γιτάνι δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον στρατό που διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ρόλο - κλειδί στην πολιτική ζωή της χώρας

Το 2015 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, κυρίως στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γκαμάλ αλ-Γιτάνι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ