Μια συζήτηση γύρω από τη δημιουργική γραφή - Κωνσταντίνος Τζαμιώτης - iefimerida.gr

Μια συζήτηση γύρω από τη δημιουργική γραφή - Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διδάσκεται η λογοτεχνία; Ένας συγγραφέας χρειάζεται να παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια προκειμένου να γράψει ένα μυθιστόρημα; Ένα διήγημα; Οι γνώμες διχάζονται. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα λογοτεχνικό έργο; Και πώς μπορεί να κατακτήσει κανείς τα μυστικά της συγγραφικής τέχνης;

Ο λόγος στους συγγραφείς που διδάσκουν λογοτεχνική γραφή.

Ξεκινώντας από τη δημοσκόπηση που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια η διαδικτυακή πύλη για τις ιδέες, τον πολιτισμό και το βιβλίο «Bookpress» σχετικά με τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συγκεντρώσαμε εδώ τις δημοφιλέστερες απαντήσεις και ζητήσαμε από τους υπεύθυνους των σεμιναρίων να τις σχολιάσουν:

Σχολιάζει ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Μια συζήτηση γύρω από τη δημιουργική γραφή - Κωνσταντίνος Τζαμιώτης | iefimerida.gr 0

1. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής δεν ωφελούν σε τίποτε. Η λογοτεχνική γραφή δεν διδάσκεται
Αυτό που σίγουρα δεν μεταδίδεται είναι το ταλέντο. Συχνά όμως κι αυτό για να αποκαλυφθεί, να ρίξει τις αναστολές του ή και να πάρει μπρος, χρειάζεται ένα σπρώξιμο. Τα σεμινάρια μπορούν να χρησιμεύσουν σε αυτό.

2. Εξαρτάται από τον δάσκαλο. Ο καλός δάσκαλος μπορεί να εμπνεύσει
Δεν υπάρχει αντικειμενικά καλός δάσκαλος στην τέχνη. Αυτός που φαίνεται αδιάφορος στον έναν, μπορεί να εμπνέει κάποιον άλλον.

3. Σπουδαίοι συγγραφείς έχουν πάρει μέρος σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής
Απ’ όσο ξέρω δημοφιλείς συγγραφείς έχουν όντως περάσει από σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

4. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής βοηθούν τους συμμετέχοντες να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες
Μπορεί και να συμβαίνει. Νομίζω ωστόσο πως αυτό είναι δουλειά των σεμιναρίων ανάγνωσης. Στα δικά μας σεμινάρια βασικά μαθαίνουμε πώς να σβήνουμε, να σχίζουμε, να πετάμε.

5. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής καταστρέφουν τα πηγαία ταλέντα αλλά βοηθούν όσους γράφουν με «συνταγές»
Δεν το πιστεύω. Θέλω να πω, πως δεν ξέρω ούτε έναν από όσους κάνουμε μαθήματα δημιουργικής γραφής εδώ στην Ελλάδα που να είναι πρόθυμος ή τόσο ικανός ώστε να καταστρέψει ένα πραγματικά πηγαίο ταλέντο. Όσο για τις συνταγές, ναι υπάρχουν από την εποχή του Αριστοτέλη και είναι καλό που διδάσκονται γιατί κάποιες απ’ αυτές είναι χρήσιμες ακόμη και στα πιο πηγαία ταλέντα.

6. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής κάνουν τους κακούς συγγραφείς μέτριους, τους μέτριους καλούς και τους καλούς καλύτερους
Υπάρχουν μόνο ιστορίες. Ιστορίες που μπορούν να γραφτούν άσχημα, μέτρια, ικανοποιητικά και καμιά φορά ιδιοφυώς.

7. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής σε βοηθούν να κερδίσεις χρόνο, αλλά δεν σε κάνουν καλύτερο συγγραφέα
Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής οφείλουν να γκρεμίζουν τις περισσότερες βεβαιότητες με τις οποίες έρχονται συνήθως οι συμμετέχοντες. Αυτό μόνο να σε καθυστερήσει μπορεί. Αλλά αν θες πράγματι να γράψεις, πρέπει να γνωρίζεις πως κάτι τέτοιες καθυστερήσεις μόνο καλό κάνουν.

Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης διδάσκει δημιουργική γραφή στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ