ΣΤΑ 5,4 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μαχαίρι έως και 60% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Μαχαίρι έως και 60% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Ερχεται από την 1η Νοεμβρίου το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζονται να δεχθούν μεγάλο «τσεκούρι», το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 7% έως και 60%. Συνολικά οι απώλειες που θα υποστούν τα νοικοκυριά από τις νέες ρυθμίσεις του πολυνοσχεδίου φτάνουν τα 5,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», με το νέο μισθολόγιο καταργούνται όλα τα κλαδικά και ειδικά επιδόματα, διατηρούνται αυτά της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών. Το οικογενειακό επίδομα θα δίνεται πλέον μόνο σε όσους έχουν παιδιά (50 ευρώ για το πρώτο παιδί). Τα επιδόματα εορτών και αδείας θα φτάνουν σε σύνολο τα 1.000 ευρώ το χρόνο. Τέλος το ανώτατο όριο αποδοχών θα είναι τα 3.000 ευρώ. Συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν 2 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, ενώ κατα μέσο όρο ο καθένας θα χάσει το 30% των αποδοχών του.

Μειώσεις όμως θα έρθουν και για τους συνταξιούχους και το ύψος τους θα είναι 15% - 40% στις επικουρικές, ενώ για πρώτη φορά θα πρέπει να πληρώσουν φόρο μισθωτοί και συνταξιούχοι που οι μηνιαίες τους αποδοχές είναι 420 ευρώ. Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αρχίζουν από τα 1.200 ευρώ, ενώ οι απώλειες στο εφάπαξ κατά μέσον όρο ανέρχονται στα 9.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα υπογράψουν άμεσα προγραμματική σύμβαση με την οποία θα καθορίζουν τους όρους «διευκόλυνσης» στην αποπληρωμή των δανείων από ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχουν συνάψει δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία καθώς και όσοι τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.