Πολωνική αντιπολίτευση: Οι πρόσφυγες μπορεί να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα - iefimerida.gr

Πολωνική αντιπολίτευση: Οι πρόσφυγες μπορεί να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανόν να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου, στήριξε σήμερα τον ηγέτη του παρά τις επικρίσεις που αυτός δέχτηκε επειδή προειδοποίησε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα.

Τα σχόλια του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης και το κεντρώο κυβερνών κόμμα για την «υπερεθνικιστική» ρητορική που χρησιμοποίησε, η οποία διασπείρει το μίσος και τον φόβο.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Κατσίνσκι είπε σήμερα ότι οι δηλώσεις του δεν είχαν τίποτα το απρεπές. «Μιλάει με γεγονότα και ρωτάει αν υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι. Αυτό αναρωτιούνται οι Πολωνοί. Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες (έρχονται στην Ευρώπη), αυτά τα ερωτήματα είναι απολύτως δικαιολογημένα», είπε στους δημοσιογράφους η Ελζμπιέτα Βίτεκ.

Το συντηρητικό κόμμα του Κατσίνσκι χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενο τη βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στους ξένους στην Πολωνία, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εξουσία. «Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για την εμφάνιση ιδιαίτερα επικίνδυνων ασθενειών που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολύ καιρό: χολέρα στα ελληνικά νησιά, δυσεντερία στη Βιέννη. Γίνονται επίσης αναφορές και για άλλες, ακόμη σοβαρότερες ασθένειες», είπε ο Κατσίνσκι την Δευτέρα σε προεκλογική συγκέντρωση σε μια κωμόπολη, 90 χιλιόμετρα βορείως της Βαρσοβίας.

«Υπάρχουν επίσης ορισμένες διαφορές σχετιζόμενες με γεωγραφικούς παράγοντες, διάφορα παράσιτα, πρωτόζωα που είναι συνηθισμένα και δεν είναι επικίνδυνα στα σώματα αυτών των ανθρώπων (αλλά) μπορεί να είναι επικίνδυνα εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε αλλά θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους», συνέχισε.

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές δεν έχουν αναφέρει ενδείξεις για επιδημίες μολυσματικών ασθενειών σε περιοχές της Ευρώπης με υψηλούς αριθμούς μεταναστών και προσφύγων.

Τον περασμένο μήνα η Βαρσοβία δέχτηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Με βάση το σχέδιο αυτό, η Πολωνία θα φιλοξενήσει άλλους 4.500 πρόσφυγες, εκτός των 2.000 που έχει ήδη δεχτεί στο έδαφός της. Όμως υψηλόβαθμα στελέχη του PiS αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αντιταχθούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ εφόσον το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστες Πολωνία παράσιτα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ