Πώς οι απαιτήσεις των Θεσμών εξαφανίζουν το Ελληνικό Φάρμακο - iefimerida.gr

Πώς οι απαιτήσεις των Θεσμών εξαφανίζουν το Ελληνικό Φάρμακο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ατμόσφαιρα παραλογισμού επικρατεί στα της πολιτικής φαρμάκου με αφορμή την πρόταση των δανειστών να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα τιμολόγησης, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις όχι στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, αλλά στα φθηνά Ελληνικά φάρμακα.

Κύκλοι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας μιλούν για «μονομερείς εξωτερικές παρεμβάσεις της τρόικα, οι οποίες δεν δημιουργούν όφελος στους ασθενείς, αλλά ούτε στα Ταμεία και την εθνική οικονομία.». Απεναντίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές, στρεβλώνουν την αγορά, οδηγώντας στη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων μέσω της εισόδου στην αγορά γενοσήμων από τρίτες χώρες και της κυριαρχίας στην αγορά των ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων.

Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι μειώσεις της τάξεως του 60% που εφαρμόστηκαν στις τιμές πολλών ελληνικών φαρμάκων την τελευταία πενταετία οδήγησαν στο να πωλούνται σήμερα με έκπτωση – ρεκόρ της τάξεως του 70% έναντι της αρχικής τιμής των εισαγομένων «πρωτοτύπων». Με το νέο σύστημα τιμολόγησης που προτείνουν οι θεσμοί, προωθούνται περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των ελληνικών φαρμάκων, οι οποίες θα τα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα εκτός αγοράς , καθιστώντας μη βιώσιμη την παραγωγή τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πως η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην υποκατάσταση των οικονομικών θεραπειών που εξασφαλίζουν τα Ελληνικά φάρμακα με ακριβά εισαγόμενα, των οποίων οι τιμές παραμένουν ανεπηρέαστες από τις προτάσεις των θεσμών, σε αύξηση των συμμετοχών των ασφαλισμένων και σε περαιτέρω επιβάρυνση των Ταμείων. Παράλληλα, τονίζουν κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θα οδηγήσει σε διάλυση έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας μας με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας και στην απασχόληση. Κι όλα αυτά, ενώ οι θεσμοί «σκίζουν τα ιμάτιά τους» υπέρ της ανάπτυξης και της ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας.

Κι εάν αναλογιστεί κανείς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι τα ελληνικά φάρμακα συμμετέχουν σε ποσοστό μόλις 20% στη διαμόρφωση της δαπάνης, διαπιστώνει πόσο προκλητικές είναι οι επιδιώξεις των θεσμών.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν επίσης, ότι δεν χωράει αμφιβολία, πως η έντονη εξωστρέφεια που αναπτύσσει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια «ενοχλεί» κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους, που έχουν «ταχθεί» στην προστασία των πολυεθνικών κολοσσών φαρμάκου. Είναι ξεκάθαρο, τονίζουν, πως οι παράλογες απαιτήσεις των θεσμών πηγάζουν από τα λόμπι των πολυεθνικών που ασκούν συγκεκριμένες πιέσεις στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελών.
Σε αυτό το «βρώμικο» παιχνίδι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα, ενώ τονίζουν, πως ο κλειστός προϋπολογισμός των 1,945 δις που ετέθη από τους δανειστές δεν προϋποθέτει την εφαρμογή των ύπουλων λογιστικών πρακτικών που αυτοί προτείνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε πλήρη εναρμόνιση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους να ορίζει το ίδιο τη φαρμακευτική του πολιτική, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να βάλει βέτο στη στείρα λογιστική λογική που προωθείται από την τρόικα και να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικά μέτρα στη βάση της Δημόσιας Υγείας και της Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ