Σομπότκα (πρωθ. Τσεχίας): Πού πήγαν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων; - iefimerida.gr

Σομπότκα (πρωθ. Τσεχίας): Πού πήγαν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δριμείες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπούχοσλαβ Σομπότκα, αναφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ελλάδα και στα χρήματα που έχει λάβει για τη φύλαξη των συνόρων.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλλής, λίγο πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε με οξύ ύφος ότι η τσεχική δημοκρατία θα αξιώσει μια απάντηση στο ερώτημα τι συνέβησαν με τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Σέγκεν.

Ο κ. Σομπότκα επισήμανε πως οι πόροι πρέπει να δαπανώνται αποτελεσματικά. «Μπορώ να υποσχεθώ ότι η Τσεχία θα ενδιαφερθεί να μάθει για το τι συνέβη με τα χρήματα που έλαβαν οι χώρες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Δεδομένου ότι αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα είναι πιθανόν να μην χρησιμοποιήθηκαν με διαφανείς και αποτελεσματικούς τρόπους». Φυσικά, τα πυρά του δεν ήταν κατά πάντων, αλλά φανερά κατά της Ελλάδας, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας έβαλλε ευθέως και κατά της Κομισιόν σημειώνοντας πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη την Ευρώπη με τους μετανάστες, καθώς δεν αντέδρασε άμεσα. «Φέρει την πρωταρχική ευθύνη, δεδομένου ότι είχε πληροφορίες για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία τα τελευταία χρόνια».

Από την μεριά του, ο Όντρεϊ Μπένεσικ μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (ο μικρός κυβερνητικός εταίρος) και πρόεδρος της Επιτροπής, προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από την Ελλάδα κάποια από τα δικαιώματα και τα προνόμια που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Συνθήκη του Σέγκεν. «Αν κάποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες», είπε συγκεκριμένα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ