Τι είναι το pasokification -Ο διεθνής όρος με πηγή έμπνευσης το ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Τι είναι το pasokification -Ο διεθνής όρος με πηγή έμπνευσης το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

Στη ομιλία στο διεθνές συνέδριο «Greece forward - Προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στον νεολογισμό pasokification.

Oπως είπε η κυρία Γεννηματά, εκτός από το Grexit, στο διεθνές λεξιλόγιο έχει εισαχθεί και ο όρος pasokification και θέτοντας τον διπλό στόχο της επόμενης περιόδου είπε ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο παρελθόν. «Να τελειώνουμε τη συζήτηση περί Grexit και σε ό,τι μας αφορά να κάνουμε το pasokification παρελθόν: Μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, επανένωσης, ανανέωσης και αναγέννησης ενός προοδευτικού τρίτου δρόμου, μέσα από μια διαδρομή αξιόπιστου πολιτικού λόγου ενάντια στον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό, απ' όπου και αν προέρχεται. Μέσα από μια νέα αρχή».

Τι είναι το pasokification -Ο διεθνής όρος με πηγή έμπνευσης το ΠΑΣΟΚ | iefimerida.gr 0

Ο όρος pasokification δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εντός των συνόρων αποκαλούμε «πασοκοποίηση». Το pasokification σημαίνει ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας.

Oπως γράφει το περιοδικό Wire, το pasokification περιγράφει την ταχεία συρρίκνωση των σοσιαλιστικών κομμάτων στους καιρούς της λιτότητας και ο νεολογισμός έχει «πατέρα» τον Τζέιμς Ντοράν. Προειδοποιεί ακόμη ότι την τάση αυτή μπορεί να τη δει κανείς και εκτός Ελλάδος.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι το pasokification διδάσκει τα εξής: «Ακόμη και η πιο σκληρή λιτότητα δεν σκοτώνει τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, αλλά τα εμποδίζει από το να γίνονται κυβέρνηση από μόνα τους και τα αναγκάζει να εξαρτώνται από άλλα, ριζοσπαστικά σοσιαλιστικά κόμματα. Οταν, λοιπόν, λέγεται ότι ένα κόμμα στο εξωτερικό, στη Βρετανία για παράδειγμα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο pasokification, δεν εννοείται η κατάρρευση ενός κόμματος εν μία νυκτί, αλλά το ενδεχόμενο διάσπασής του και της απότομης απώλειας ψήφων».

Ο όρος αυτός ακούστηκε ιδιαίτερα στη Βρετανία, μετά την εκλογική ήττα των Εργατικών, και ιδίως μετά τη συντριβή του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία, ενώ έχει περάσει ήδη και στα ισπανικά, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Νίκος Σαραντάκος, όπου γίνεται λόγος για Pasokificación del Psoe, του Σοσιαλιστικού κόμματος, έναν όρο τον οποίο λάνσαρε ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο.

Τι είναι το pasokification -Ο διεθνής όρος με πηγή έμπνευσης το ΠΑΣΟΚ | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: Sooc

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ pasokification πασοκοποίηση Φώφη Γεννηματά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ