Σενάριο φρίκης: Η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι θα βυθιστούν [εικόνες] - iefimerida.gr

Σενάριο φρίκης: Η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι θα βυθιστούν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντίο Μαϊάμι, Νέα Ορλεάνη και Νέα Υόρκη. Οποια μέτρα κι αν ληφθούν για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, αυτές οι πόλεις αλλά και άλλες των ΗΠΑ θα βυθιστούν από την άνοδο των ωκεανών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα.


«Το μέλλον των πόλεων εξαρτάται από τις επιλογές μας στα ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά όλα δείχνουν ότι είναι πολύ αργά για ορισμένες πόλεις, σύμφωνα με την ανάλυσή μας» δηλώνει ο Ben Strauss, ο βασικός αναλυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών (PNAS).
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα το Μαϊάμι», στη Φλόριντα, συνεχίζει ο Ben Strauss, αντιπρόεδρος της επιτροπής που εργάζεται πάνω στο θέμα της ανόδου των υδάτων στην αμερικανική ΜΚΟ Climate Central. Αυτή η Πολιτεία στα νοτιο-δυτικά των ΗΠΑ περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών πόλεων που απειλούνται από την άνοδο των υδάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι επικέντρωσαν τις μελέτες τους στις ζώνες που απειλούνται στις ΗΠΑ και κατοικούνται από τουλάχιστον 20 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 40% στη Φλόριντα.
Χαμηλή πόλη, χτισμένη σε ένα πορώδες έδαφος, το Μαϊάμι δεν θα προστατευτεί από την πλημμύρα όταν ανέβουν τα ύδατα, αναφέρει ο Ben Strauss. Μετά τη Φλόριντα, οι τρεις πολιτείες που θα πληγούν από την άνοδο των υδάτων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Καλιφόρνια, η Λουιζιάνα και η Νέα Υόρκη.

Σενάριο φρίκης: Η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι θα βυθιστούν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η Νέα Ορλεάνη βυθίζεται ήδη
Διάσημη για τη μουσική και για τη γαστρονομία της, η Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα, βυθίζεται ήδη. «Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει στη Νέα Ορλεάνη. Οι προοπτικές της είναι χειρότερες από το Μαϊάμι», σχολιάζει ο Ben Strauss. Αν δεν γίνει τίποτα για να μειώσουμε την εκπομπή ρύπων ως το 2100, ο πλανήτης θα δει τα νερά να ανεβαίνουν μεταξύ 4,3 και 9,9 μέτρα, σύμφωνα με τον Ben Strauss, ο οποίος, ωστόσο, σημειώνει ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα γίνει αυτή η άνοδος των υδάτων.

H Nέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005:

Σενάριο φρίκης: Η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι θα βυθιστούν [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Σενάριο φρίκης: Η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι θα βυθιστούν [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο και σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, η πόλη δεν θα μπορεί να είναι κατοικήσιμη από το 2085, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ενα εργαλείο στο σάιτ της Climate Central επιτρέπει να διαπιστώσει κάποιος την επίδραση της υπερθέρμανσης στις πόλεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στις ακτές.

Σενάριο φρίκης: Η Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι θα βυθιστούν [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Μια ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο θα γίνει σε έναν μήνα από τώρα, προσθέτει ο Ben Strauss. Επισημαίνει ότι μια αποφασιστική δράση, η οποία θα επέτρεπε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 σε ένα επίπεδο όπως ήταν το 1950, θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.
Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει να μην αλλάξει η εκπομπή CO2 και να προστεθούν σε αυτό οι επιπλοκές που θα προκύψουν από το λυώσιμο του πάγου στην Ανταρκτική, ένα φαινόμενο μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.
Το άλλο σενάριο προβλέπει μια ριζική στροφή, όπου ο κόσμος θα έφτανε στο μάξιμουμ της εκπομπής CO2 το 2020.
Η μελέτη της Climate Central είναι μια «χρήσιμη συνεισφορά» στις έρευνες που γίνονται γι'αυτό το αντικείμενο, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Michael Mann. Τα συμπεράσματά της προσφέρουν, ειδικότερα, «μια καλύτερη ανάλυση για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η άνοδος των υδάτων των ωκεανών στις προσεχείς δεκαετίες αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ πόλεις βυθίζονται σενάριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ